To je to što me zanima!

WHO: Kronične bolesti uzrok su 80% svih smrtnih slučajeva

Najgore je stanje u nisko i srednje razvijenim zemljama, a osim na zdravlje, kronične bolesti velik su udarac i za njihovu ekonomiju zbog troškova liječenja
Vidi originalni članak

Kronične bolesti srca, raka i dijabetes vodeći su uzrok smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Globalno izvješće iz 2008. godine pokazalo je da tzv. nezarazne bolesti čine više od 36 milijuna smrtnih slučajeva na godinu. Te bolesti uzrokuju 80 posto smrti u nisko i srednje razvijenim zemljama, u kojima postoji i veliki strah od zaraznih bolesti poput malarije, HIV-a i tuberkuloze.

- Porast kroničnih nezaraznih bolesti velik je izazov. Za neke zemlje nije pretjerano reći da im predstoji katastrofa, kako za zdravlje, tako i za društvo, a ponajviše za nacionalna gospodarstva - izjavila je generalna direktorica WHO-a Margaret Chan.

Kronične nezarazne bolesti veliki su udarac i za razvoj. Uzrokuju milijarde dolara gubitka nacionalnog dohotka i godišnje guraju milijune ljudi ispod granice siromaštva, upozorava Chan.

- Mnoge smrti bi se mogle spriječiti uvođenjem i provođenjem politike, kao što je promicanje zdravijih dijeta i jačih zakona o pušenju - zaključila je Chan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare