To je to što me zanima!

Wi-Fi nam šteti? Biljke u sobi s routerima uvenule za 12 dana

Više od 90 posto sadnica biljaka koje su bile smještene u prostoriji s routerima uvenule su, dok su one u susjednoj prostoriji nakon 12 dana ostale netaknute
Vidi originalni članak

Wi-Fi može naškoditi ljudskom zdravlju, tvrdi danska znanstvena grupa škole Hjallerup. U njoj su učenici promatrali efekte zračenja dva bežična routera na šest sadnica biljaka u istoj prostoriji te drugih šest biljaka u sobi bez ikakve opreme, piše Daily Mail. 

U roku od 12 dana 90 posto biljaka u sobi s routerima je uvenulo, listovi su im posmeđili te nisu pokazivali znakove života, dok su oni u praznoj prostoriji ostali netaknuti. Znanstvena grupa tvrdi kako to zorno dokazuje štetnost moderne tehnologije, koja škodi zdravlju ljudi diljem cijelog svijeta. Ipak, kritičari tvrde da su se sadnice mogle posušiti i zbog blizine routera koji su isijavali toplinu, a ne njihovog štetnog zračenja.

Rezultati ovog pokusa potkrepljuju nizozemsku studiju Sveučilišta Wageningen u kojoj su znanstvenici izložili 20 stabala jasena različitim izvorima zračenja u razdoblju od tri mjeseca. Lišće stabala koja su bila najbliža izvorima Wi-Fi mreže postupno su se sušila i na kraju uvenula. 

Danas oko 70 posto lišća na drveću u gradskim zonama pokazuje takve simptome, dok je prije pet godina iste simptome imalo tek 10 posto drveća, tvrde nizozemski znanstvenici. Ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdio stvaran utjecaj koju Wi-Fi tehnologija ima na ljudsko zdravlje.

Utjecaj mobitela na zdravlje djece nije poznat

Idi na 24sata

Komentari 105

  • vjekan1 26.12.2013.

    Naravno da šteti...U kojoj mjeri? Tko zna!? No ipak molim vas...opterećivati se time pored silnih tvornica, rafinerija, termoelektrana, pa i nuklearnih...živjeli smo do sada sa tim silnim zagađivačima i nastavit ćemo i dalje živjeti...preživjet ćemo onda i taj Wi-fi

  • irena6144 19.12.2013.

    ja san stavila u kući cvit koji upija zračenja iz uređaja - jedan kod kompa, drugi kod tv-a i jedan kod mikrovalne. doduše ja ne vidin razliku jel stvarno upija ili ne ali mislim pozitivno :)

  • dalmatinska fjaka 18.12.2013.

    @ Mrstrims Prvo...svi znamo iz fizike da prolaskom struje kroz vodič stvaramo slabo magnetno polje dakle, da bi potekla struja uređaj mora biti uključen..... Drugo...izolacija ne služi za zaštitu od magnetnog polja :) .....Treće...napisao si "Znam iz struke" ....ROFL

Komentiraj...
Vidi sve komentare