To je to što me zanima!

Za gomilanje kila i prestanak vježbanja presudna je 41. god.

Najveći problem pretilost je pojava dijabetesa tipa 2, koji se u prosjeku svakih pet minuta pojavi kod nekog čovjeka. Čak 42 posto ljudi ne zna ništa o dijabetesu tipa 2
Vidi originalni članak

Kažu da život počinje u 40-oj, ali za zdravlje to su godine kad sve počinje ići nizbrdo, upozoravaju britanski znanstvenici sa Lloydspharmacy-a. Istraživači su otkrili da u 41 godini života mnogi počnu previše jesti, debljati, a istovremeno manje vježbaju, piše Daily Mail.

Više od trećine ispitanika kaže da bi se rado vratilo u natrag u tu dob i nikad sebi ne bi dopustili da postanu pretili. Najveći problem pretilosti je pojava dijabetesa tipa 2, od kojeg u prosjeku svakih pet minuta netko razboli. Unatoč što je dijabetes jedna od najvećih prijetnji, 42 posto ispitanika ne znaju što je dijabetes tipa 2, a četvrtina njih ne moglu navesti nijednu komplikaciju povezanu s tom bolešću, kao što je amputacija udova, kardivaskularne bolesti ili sljepoća.

- Dijabetes tipa 2 je teško stanje sa mnogim komplikacijama koje mogu nastati ako se ne dijagnosticira dovoljno rano - rekla je voditeljica istraživanja Alison Freemantle.

Zdraviji način ishrane i način života, gubitak težine i tjelesna aktivnost mogu odgoditi pojavu dijabetesa ili ga čak u potpunosti spriječiti.

Rizik se povećava:

- ako ste bijelac stariji od 40 godina;
- ako ste Azijat i Afroamerikanac stariji od 25 godina;
- ako roditelji ili braća imaju dijabetes;
- ako je indeks tjelesne mase veći od 30;
- ako se ne vježba dovoljno;
- ako je žena rodila dijete teže od četiri kilograma;
- ako je razina glukoze visoka za vrijeme trudnoće.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare