To je to što me zanima!

Za prestanak pušenja najbitnije je priznati ovisnost

Ako primjetite da se stalno brinete oko cigareta i samo čekate trenutak kada ćete opet otpuhnuti dim, prepoznajte svoje ovisničko ponašanje
Vidi originalni članak

Poznato je da od predpovijesnih vremena ljudi koriste različite psihoaktivne tvari kako bi smanjili, izbjegli ili mijenjali neko psihičko stanje ili bol. Čini se da je u ljudskoj prirodi pokušaj da se izbjegne psihička ili fizička patnja unošenjem tvari koje utječu na središnji nervni sustav. U svim društvenim sredinama i slojevima tijekom povijesti otkrivena je upotreba takvih tvari.

Kako je početni učinak obično ugodan i kako se štetnost u početku uzimanja ne vidi, lako se stvara preduvjet zlouporabe i fiziološke ovisnosti. Iako znamo da je pušenje jedna od najvećih prijetnji zdravlju, također znamo da je moguće tu prijetnju potpuno ukloniti.

Smatra se da je psihološki put jedan od kvalitetnih načina da se pobijedi ovaj težak problem pa bih tijek savladavanja ove ovisnosti prikazala u nekoliko faza:

   1. Suočiti se s problemom i spoznati da se radi o ovisnosti! Definirati problem.
    
   2. Upoznati svog neprijatelja!
    
   3. Središnji i najvažniji dio je motivacija koja vodi u čvrstu odluku.
     
   4. Izabrati individualni program tretmana, osobe koje će ti pomoći tijekom provedbe i prevencije recidiva.

Opis svake od ovih faza, druge načine za prestanak pušenja, te najčešća pitanja vezana uz liječenje ove ovisnosti potražite na zdravakrava.hr

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare