To je to što me zanima!

Za školu se svake godine pripremaju i oči, usta i uši

Dječja zubobolja može prouzročiti poteškoće s jedenjem, govorom i koncentracijom, a učitelji ne prepoznaju da umor često uzrokuje pokvaren zub
Vidi originalni članak

Djeca lošeg vida teže usvajaju gradivo. Zato ga je prije početka školske godine vrlo važno testirati. Iako roditelji vjeruju kako će im se djeca povjeriti ako primijete problem, to često nije slučaj.
- Školarci ga nisu svjesni, a nerijetko na pregledima pokušavaju prevariti liječnika - kaže pedijatrica Pamela F. Gallin. Uz posjet oftalmologu ne treba zanemariti ni sluh niti oralno zdravlje. Propadanje zubi je zarazna bolest za koju ne postoji cjepivo. Zubobolja može dovesti do poteškoća s jedenjem, govorom i koncentracijom, a učitelji često ne prepoznaju da anksioznost, depresiju i umor kod djeteta uzrokuje pokvaren zub. Svaki roditelj je odgovoran za oralnu higijenu svojeg mališana. A ona se usvaja od najmlađe dobi, isto kao i pranje ruku. Malo sapuna i vode može spriječiti razvoj bolesti za 50 posto. Zato se djeci mora stalno ponavljati kako ih redovito pranje ruku može poštedjeti odlaska kod “tete” ili “stričeka” u bijeloj kuti.
>>>Četkicu, koja mora odgovarati dječjoj dobi, treba mijenjati svaka tri do četiri mjeseca. Do 10. ili 11. godine dobro ih je nadzirati kod pranja i polako ih privikavati na zubni konac. Učestalost stomatoloških pregleda određuje liječnik, a ovisi o prehrambenim navikama i oralnoj higijeni djeteta.

Na znanje učiteljici ili učitelju

O zdravstvenim problemima djece ili djeteta obavezno obavijestite školu. Primjerice, učestale se alergije učiteljici ili učitelju moraju dati na znanje.
Tepih čuva dječje oči zdravima
Dok sjedi za ekranom, dijete znatno rjeđe trepće. Zato je važno u sobi u kojoj je računalo imati tepih kako bi se dizalo manje prašine koja nadražuje oči.
Ako ne čita, možda ne vidi dobro
Problemi s vidom mogu se otkriti već u najranijoj dobi. Djeca predškolskog uzrasta koja izbjegavaju knjige i čitanje mogla bi imati takvih poteškoća.
Odlazak u školu ne veseli sve
Prije prvog dana škole kod mališana se mogu uočiti simptomi anksioznosti. Priča o prijateljima koji jedva čekaju da ih vide mogla bi pomoći.
Redovito pranje ruku je pola zdravlja
Pranje ruku je obavezno nakon odlaska na zahod, prije jela, poslije kihanja ili kašljanja u dlanove i poslije ispuhivanja nosa u papirnatu maramicu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare