To je to što me zanima!

Zaboravite masažu, dodatno vježbanje smanjuje bol mišića

Masaža i vježbanje u jednakoj mjeri umanjuju bol od upale mišića nakon treninga, otkrili su stručnjaci koji vjeruju da je to zato jer otpuštaju mliječnu kiselinu
Vidi originalni članak

Masaža nakon vježbanja dugo se smatrala najboljim rješenjem za bolove i upale mišića. No novo istraživanje otkriva da je isti učinak na tijelo ima i dodatno vježbanje.

Masaža nije bolja od vježbanja već su oboje jednako dobri, tvrdi Lars Andersen, autor studije koju je proveo na nacionalnom istraživačkom centru za radno okruženje u Kopenhagenu. Žene koje su sudjelovale u istraživanju radile su vježbe za ruke. Dva dana poslije došle su s bolovima trapeznog mišića. Na ljestvici od jedan do deset, bol su ocijenile s pet.

Masirali su im jedno rame 10 minuta, a za drugo rame su radile vježbe za oporavak. Učinak su osjetile već nakon deset minuta, a bol se smanjila. Nije jasno zašto masaža i vježbanje smanjuju bol, ali vjeruju da pomaže u izbacivanju mliječne kiseline. Profesor Anderson preporučuje laganu vježbu za smanjivanje boli jer je njezin efekt umjeren, ali ipak osjetan. Njezina prednost je što vježbati možete i kod kuće, a tako i uštedjeti. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • marijaterezija2 17.04.2013.

    Je sad je baš vrijeme za trening

  • miladraga 13.04.2013.

    Kako kažu stari ljudi, klin se klinom izbija. Ne odnosi se baš na vježbanje, ali valjda je princip isti za sve situacije...

  • user_115830 13.04.2013.

    meni se uopće ne da vježbati, al' jedna dobra masaža bi mi pasala :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare