To je to što me zanima!

Zabranili kemikaliju u kremama koja izaziva alergijske reakcije

MI ili metilizotiazolinon dodaje se u kreme za lice, šampone i vlažne maramice, a stručnjaci zahtijevaju da se izbaci iz kozmetike zbog sve češćih alergijskih reakcija
Vidi originalni članak

Europsko udruženje za trgovinu kozmetikom, Cosmetics Europe zatražilo je od svih svojih članica da iz upotrebe izbace sastojak metilizotiazolinon ili MI zbog svojih štetnih supstanci. Prema najnovijim otkrićima, ovaj kemijski spoj, koji se obično koristi kao konzervans, može izazvati alergijske reakcije na koži, piše Daily Mail. Stoga savjetuju da ga se ukloni iz krema za lice i tijelo, šampona, krema za sunčanje, gelova za tuširanje i vlažnih maramica zbog sve većeg broja dokaza o štetnoj reakciji koju uzrokuje na koži. 

Težina simptoma varira, a vrlo česti su crveni osip, vodeni plikovi, svrbež očiju i otečeno lice. 

Nakon korištenja kozmetike s ovom kemikalijom može se pojaviti i kontaktni dermatitisi za koji je karakteristična crvena, otekla i upaljena koža. Analize pokazuju da se alergijske reakcije javljaju kod 10 posto ljudi koji koriste kozmetiku s tim sastojkom. Nekoliko je kozmetičkih tvrtki najavilo da će prestati koristiti MI u svojim proizvodima, poput krema Nivea Express Hydration i Johnson & Johnsonovog Piz Buina.

- Alergijske su reakcije sve češće i dosad nismo vidjeli ništa slično tome u kozmetici. Zabrana korištenja tog kemijskog spoja korak je naprijed u zaštiti potrošača - izjavio je dr. David Orton iz britanskog Udruženja dermatologa.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • NivesSekulic 17.12.2013.

    Da ne bi bilo sličnih problema zavirite na stranice Srebra i obitelji i uživajte u prirodnim proizvodima. http://srebroiobitelj.webs.com/proizvodi.htm

  • dadolina 17.12.2013.

    Svinjska mast... Ne zgleda lepo, ne miriši lepo, nema koristi, al ak se već imaš potrebu mazat...

  • hurem27 16.12.2013.

    kreme na prirodnoj bazi su najbolje...samo što su neke ipak malo preskupe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare