To je to što me zanima!

Zagađeni zrak prelazi granice i uzrokuje smrti miljama daleko

Ova je situacija pomalo slična 'sekundarnom pušenju', ali na nacionalnoj razini,  rekao je Steven Barrett, direktor Laboratorija za zrakoplovstvo i okoliš na Tehnološkom institutu i koautor ove studije
Vidi originalni članak

Zna se da onečišćeni zraka može imati negativne, pa čak i smrtonosne posljedice na zdravlje, a nova je studija pokazala i da zagađenje jedne države prelazi na područja druge te da može prouzročiti zdravstvene probleme stotinama kilometara dalje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ta je situacija pomalo slična 'sekundarnom pušenju' ali na nacionalnoj razini -  rekao je Steven Barrett, direktor Laboratorija za zrakoplovstvo i okoliš na Tehnološkom institutu u Massachusettsu i koautor studije.

Uvoznici i izvoznici prljavog zraka

Studija je utvrdila i da su države na zapadu SAD-a najveći neto 'izvoznici' preuranjenih smrti povezanih sa zagađenjem, zbog malog broja lokalnog stanovništva, velike emisije plinova i brojne populacije. S druge strane, skupina država na sjeveroistoku SAD-a značajni su 'uvoznici' prijevremene smrti zbog onečišćenja zraka, što znači da tamo mnogi ljudi umiru zbog toksičnih čestica koje su nastale negdje drugdje.

Od 48 država koje su proučavali, New York je imao najveći postotak prijevremene smrti zbog zagađenja izvan te države, i to tijekom sve tri godine koliko je ispitivanje trajalo.

Proizvodnja električne energije bila je najveći izvor zagađenja zraka koje je proizveo čovjek.

KLIMATSKE PROMJENE Nije dobro: Kolonije pingvina na Antarktici drastično manje

Zašto je potrebno smanjenje emisija?

Barrett kaže da će biti jako teško sniziti postotak smrtonosnog onečišćenja zraka koji prelazi granice, barem s trenutnim mjerama.

- Bit će potrebne značajne intervencije za smanjenje komercijalnih, stambenih i automobilskih emisija - rekao je.

Američka Agencija za zaštitu okoliša ima pravilo kojemu je cilj smanjiti međudržavno zagađenje zraka, ali ono regulira samo onečišćenje zraka koje dolazi od proizvodnje električne energije, rekao je Barrett.

- Propisi EPA-e bili su vrlo uspješni u poboljšanju kvalitete zraka u SAD-u. Važno je da se ta pravila ne povuku i da se to pravilo uvede i za druge sektore koji značajno zagađuju zrak - kaže Barret.

NAJVIŠE ZARAŽENIH U NJEMAČKOJ Pogledajte kako se korona širi: Sve više zaraženih i u Europi

No kako piše CNN, trenutno stručnjaci nisu jako optimistični po pitanju sankcija i zakona vezanih za onečišćenje, budući da je pod administracijom predsjednika Trumpa EPA ograničila nekoliko bitnih pravila kojima cilj bio regulirati i smanjiti emisije štetnih plinova.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare