To je to što me zanima!

Samo naši: 'Zagorski mlinci' su proizvod zaštićen na razini EU

Novi su, 23. po redu hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla su zagorski mlinci, objavila je u utorak Europska komisija
Vidi originalni članak

'Zagorski mlinci' su pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli od kojih se radi tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijestom debljine 2,5 milimetara, reže na komade pravokutnog oblika koji se peku u dvije faze na grijaćim pločama i suše do gotovosti.

Gotov proizvod je tanko, pečeno tijesto pravokutnog oblika s mogućim neravnim rubovima, bijelo-žute boje, ravne i mjestimično blago nadignute površine s karakterističnim, mjestimice nagorenim ispupčenjima svijetlo smeđe, smeđe do crne boje nastalim uslijed nadimanja tijesta tijekom pečenja.

Zemljopisno područje proizvodnje "Zagorskih mlinaca" obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, odnosno cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije i rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom.

UKUSNIJE I ZDRAVIJE Namirnice koje ne treba držati u hladnjaku: Rajčica, maslac...

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu sa propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Oznaka izvornosti znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

FANTASTIČNA IDEJA Trik sa lovorovim listom: Tjera komarce i podiže raspoloženje

Oznaka zemljopisnog podrijetla znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

LEDENI DESERTI Imate lubenicu, a nemate ideja - smiksajte sladoled ili koktel

Obje oznake su vezane za zemljopisno područje proizvodnje nekog proizvoda. Za oznaku Za oznaku izvornosti podnositelji zahtjeva moraju istaknuti kvalitetu tog proizvoda u odnosu na druge slične proizvode te sve faze proizvodnje moraju biti unutar definiranog zemljopisnog područja. Za oznaku zemljopisnog podrijetla je važno dokazati ugled i tradiciju koju taj proizvod i naziv imaju, a ona faza proizvodnje koja daje glavnu karakteristiku proizvoda mora se odvijati na definiranom zemljopisnom području.

Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu. (ir)

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 25.06.2019.

    Kad sam skužio da mlinci jako pašu uz odojka (stvarno pašu, al ne ide luk) nemrem prestat jest odojka...;)

  • provokator_ 25.06.2019.

    Vidi ju kako bi ju ulovijo za oba batka i smazo...

  • Mthesecond 25.06.2019.

    Mlinci ko mlinci..Meni pogled vise na ovom mesu na tanjuru,gledam ovu gusku,patku (sto li je vec :) kako je fino peceno..Ne znam jesmo to nesto zastitili :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare