To je to što me zanima!

Zamrzavaju jajašca iako imaju partnera zbog budućih želja

Žene najčešće zamrzavaju jajašca u srednjoj dobi iz različitih razloga, no stručnjaci savjetuju da je to bolje učiniti dok su u svom najpolodnijem razdoblju, tj. u 20-ima
Vidi originalni članak

Udane žene srednjih godina sve češće zamrzavaju jajašca, čak i više od neudanih, kako bi se osigurale da će ipak roditi dijete u slučaju razvoda ili ako njihov partner kasnije u životu odluči da zapravo ne želi djecu, otkriva studija Klinike za plodnost Aldrige Velika Britanija. 

Stopa uspješnosti umjetne oplodnje veća je kod žena koje su jajašca zamrznule u svojim 20-ima. Žena bi trebala razmisliti o zamrzavanju jajašca dok je još mlada ako želi bolju šansu za oplodnju u kasnijim godinama, nakon što pronađe pravog partnera ili ostvari uspješnu karijeru, tvrde stručnjaci.

- Žene namjereno i prilično hrabro pokušavaju kupiti malo biološkog vremena. To nisu "alfa" žene koje žele biti direktorice i usput odgajati djecu, već su to žene koje oduvijek žele postati majke, samo se to još nije ostvarilo - tvrdi za The Telegraph dr. Gillian Lockwood. 

- Najčešće žene ne zamrzavaju jajašca u 20-ima, svom najplodnijem razdoblju, nego mnogo kasnije kada se šanse za uspješnu trudnoću snižavaju. Nužna je veća edukacija žena po pitanju umjetne oplodnje - ističe dr. Roger Lobo iz Američkog društva za reproduktivnu medicinu. 

Mlade žene koje boluju od raka često uklanjaju jajašca i zamrzavaju ih prije nego krenu s terapijom, kako bi osigurale šansu za rođenje djeteta kasnije u životu. Veći broj žena u zapadnim zemljama, gdje dob prve trudnoći raste zbog boljeg obrazovanja i karijere, također prolaze kroz postupak zamrzavanja jajašca zbog socijalnih razloga, tako da mogu odgoditi majčinstvo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare