To je to što me zanima!

Zašto sukulenti ne vole vodu? Naučite kako brinuti o njima

Sukulentima najviše odgovara rijetko zalijevanje, pa zemlju možete natopiti vodom jednom u nekoliko tjedana. Voda bi kroz zemlju vašeg sukulenta trebala isteći odmah
Vidi originalni članak

Savršena mješavina tla za sukulente je gruba, zrnata i porozna. Također treba biti lagana i prozračna, omogućavajući brzo i potpuno otjecanje vode kroz nju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U kvalitetnoj zemlji za sukulente možete pronaći sastojke poput: aktivnog ugljena, grubog pijeska koji nije s plaže, šljunak, kamenčiće, vulkansko staklo i kamen plavac. 

Napravite sami mješavinu zemlje za sukulente

Sukulenti su biljke koje dolaze iz suhih predjela, pa skladište vodu u listovima, stabljikama i korijenu. Obično rastu u zemlji koja nije bogata nutrijentima, pa to treba imati na umu ako ih planirate posaditi u vašem domu. 

Glavni sastojak bit će stara zemlja od cvijeća i kamen plavac, koji je izrazito lagan, šupljikav i spužvast. Za zemlju za sukulente važno je imati dovoljno neorganskog materijala pomiješanog sa zemljom.

Trebat će vam jednaka količina višenamjenske zemlje za biljke i kamena plavca. U mješavinu dodajte šljunak, aktivni ugljen i grubi pijesak. Sastojke pomiješajte u zdjeli, a mješavina bi trebala biti lagana s puno zračnih džepova.

Zbog vrlo lagane teksture zemlje, možda će vam biti potrebna mrežica na dnu tegle kako zemlja kroz rupice ne bi ispadala. Tegla s rupicama je za sukulente obvezna, kako se voda ne bi zadržavala u njoj i tvorila vlagu koju vaš sukulent ne može podnijeti. Sukulent posadite u zemlju, no oko njega ju nemojte pritiskati, nek zračni džepovi ostanu netaknuti, pa ju samo protresite.

LIJEPO I KORISNO Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama

Sukulentima najviše odgovara rijetko zalijevanje, pa zemlju možete natopiti vodom jednom u nekoliko tjedana. Voda bi kroz zemlju vašeg sukulenta trebala isteći odmah, ako se zadržava na površini, to znači da zemlja nije dovoljno prozračna i nedostaje vam kamenčića i pijeska.

Ako vidite da je vaš sukulent smećkast ili previše mekan, dajete mu preveliku količinu vode. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 18.09.2023.

    Ko 😳

Komentiraj...
Vidi sve komentare