To je to što me zanima!

Zavirite u dječji svijet te osvojite njihovu pozornost

Želje ponavljajte ako treba i tisuću puta dok dijete ne svlada gradivo. Što dijete bude starije, i “dosadna” će ponavljanja biti manje potrebna.
Vidi originalni članak

Nikad se ne derite na dijete jer ono vas odlično čuje i može naučiti mnogo više nego odrasli. Mozak djeteta u razvoju je poput suhe spužve koja traži vodu, pa ako se na njega urla, dijete će shvatiti da se tako rješavaju problemi. Stoga pokušajte zaviriti u dječji svijet i kroz igru im pokažite koja su ponašanja dobra i prihvatljiva, a koja to nisu. Prije negoli od djeteta nešto zahtijevate, nastojte pogledati u njegove oči kako biste osvojili njegovu pozornost. Svoj zahtjev započnite djetetovim imenom “Maja, ajde molim te pomakni tu šalicu, razbit će se.” Zapamtite da djeca svoje ponašanje uče najprije od svojih roditelja i da će kasnije i ona tako razgovarati sa svojim najmilijima. Ako dijete na vašu molbu reagira nervozno i glasnom dernjavom, nastojte biti što tiši, a opet i interesantno “bezobrazni”. “Majice, pa nije valjda da ti to ne možeš, treba li ti moja pomoć?”

Sve ima posljedice
“Zašto si to napravio?”, pogrešno je pitanje na koje ni mnogi odrasli ne znaju odgovor, a kamoli trogodišnje dijete. Umjesto toga pokušajte s “Ajmo sada porazgovarati o ovome što si napravio”. Dijete će se na ovaj način upoznati s negativnim posljedicama  razbijanja tanjura.


Hvala, molim, izvoli i oprosti

Čak i dvogodišnji mališan može izgovoriti “hvala”, “molim” i “izvoli”. Nastojte da dijete usvoji pristojne fraze i da ne bude prosto. S djecom razgovarajte na način kako biste vi voljeli da ona govore s vama.

Izbor koji to nije
“Kada opereš svoje zubiće, tada ću ti pročitati novu priču” ili “kada napraviš svoju domaću zadaću, tada možeš gledati televiziju”. Djetetu svoju molbu ne servirajte s “ako”, nego s “kada” jer djetetu sugerirate kako očekujete da vas posluša, a ipak mu dajete izbor.

Interes kratko traje
Želite li svojem djetetu uputiti neki zahtjev, nastojte biti što kraći, jasniji i sažetiji. Ako pričate jako dugo ili i okolišate oko problema, dijete bi moglo postati nezainteresirano ili da vas više ne prati.

Otvorite 'vrata’
Ako vam je dijete šutljivo i nespremno za razgovor, oprezno birajte fraze i ne postavljajte pitanja na koje je dovoljno samo “da” ili “ne”. Umjesto “jesi li imala dobar dan u školi”, upotrijebite “što ti se danas u razredu najzanimljivije dogodilo?”.

Bez prijetnji i optužaba
Zahtjeve koji optužuju ili prijete nije dobro upućivati djeci jer ih straši i stavlja u poziciju opravdavanja. Umjesto “nemoj da vidim da stol nije očišćen”, upotrijebite “Luka, voljela bih da uvijek počistiš iza sebe”.

Zajedno je lakše
Umjesto dernjave “ugasi taj televizor i dođi jesti”, uđite u sobu gdje mališan gleda omiljenu seriju, pogledajte zajedno nekoliko minuta programa. Zamolite dijete da samo ugasi TV te skupa krenite večerati. Pokazat ćete djetetu da ga poštujete, a namjeru će shvatiti.



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare