To je to što me zanima!

Zbog srama i neugode većina muškaraca izbjegava liječnike

Muškarci češće vode auto na servis nego što odlaze na liječničke kontrole, a devet posto njih ne bi išlo doktoru čak ni da primjete krv u urinu ili spermi, otkriva anketa
Vidi originalni članak

Briga o zdravlju definitivno nije prioritet današnjih muškaraca, a oko šest posto njih ne bi posjetilo liječnika čak ni zbog probadajuće boli u prsima, otkrilo je britansko istraživanje provedeno na više od 1000 muškaraca. Jedan od pet muškaraca u posljednjih godinu dana nije posjetio liječnika, a samo 14 posto njih izjavilo je da bi liječnika posjetili nakon pojave zdravstvenih problema bez previše razmišljanja. Oko devet posto muškaraca ne bi tražilo pomoć liječnika ni kod pojave krvi u mokraći ili spermi, već bi čekali da problem sam od sebe prođe.

Žene su odgovornije

Trećini muškaraca potrebno je ohrabrenje partnerice kako bi se odvažili na liječnički pregled, a dva posto muškaraca nikad nisu bili kod liječnika osim ako nisu bili primorani zbog posla. Anketa je pokazala da žene češće odlaze liječniku i da više brinu o zdravlju od "jačeg spola". Muškarci odlaze kod liječnika samo ako je riječ o nečem ozbiljnom te se više brinu o svom automobilu, nego zdravlju, smatraju stručnjaci koji su proveli istraživanje. 

- Muškarci često osjećaju velik sram kod liječnika, osobito ako imaju neobične simptome. Nužno je osvijestiti muškarce da vode više brige o svome zdravlju, prije no što se ozbiljno razbole - komentirala je dr. Krishna Sethia iz Sveučilišne bolnice Norfolk i Norwich, analizirajući rezultate istraživanja.

S obzirom na to da muškarci puno manje brinu o zdravlju od žena, češće obolijevaju od raznih karcinoma. Više o tome pročitajte na budi.in

Idi na 24sata

Komentari 1

  • karter 14.03.2011.

    A čujte, nije lako se požaliti liječniku da imate poteškoća npr. sa pištanjem, tj. da sumnjate da prečesto idete na zahod, pa vas pošalju urologu, on vam kaže, skinite gaće, stavite ruke na stol, pa osjetite nešto u guzici, on vas pita upravo to, osjećate li nešto u guzici, vi kažete - da, a on - vidi ruke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare