To je to što me zanima!

Zbog straha porođaj dulje traje - adrenalin remeti rad mišića

Svaka peta žena panično se boji porođaja, što češće vodi do epiduralne ili carskog reza. Adrenalin sprečava mišićne kontrakcije maternice da odrade svoj posao.
Vidi originalni članak

Nervozne i uplašene trudnice u prosjeku rađaju osam sati, a one koje su smirene i opuštene - samo šest i pol, utvrdili su znanstvenici. Smatra se da čak svaka peta žena ima veliki strah od porođaja, a kad su ljudi uplašeni, luči se adrenalin. On pak sprečava mišićne kontrakcije uterusa da pravilno rade, što produljuje trajanje porođaja. 

Također, ženama koje su pretjerano uplašene, porođaj češće završava korištenjem epiduralne analgezije ili carskim rezom. Znanstvenici sa Sveučilišta u norveškom Oslu proveli su anketu na 2206 žena u 32. tjednu trudnoće. Oko 7,5 posto trudnica koje su čekale prvo dijete priznalo je da se boji porođaja.

Strah se može odagnati dobrom pripremom za porođaj jer se u principu žene najviše boje nepoznatog. Trudnički tečaj, posjet bolnici i rađaoniw u kojoj će roditi te informiranje o tome što se događa s tijelom tijekom porođaja smanjit će stres. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mani26 17.11.2017.

    Aj ne pisite gluposti.. Onda bi svaka zena dugo radjala. I ja sam se bojala u oba poroda, sa prvom zato sta je prvo. A sa drugom zato sta me uvatilo na cesti. I sas*ala sam se od straha, pa sam obe skupa radala 45 min.. Pola sata jednu i 15 min drugu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare