To je to što me zanima!

Zbog umjetne oplodnja rizik od raka jajnika veći je za dva puta

Žene koje u umjetnoj oplodnji koriste lijekove koji stimuliraju jajnike i potiču proizvodnju jajašaca, imaju povećani rizik od graničnih tumora i karcinoma jajnika
Vidi originalni članak

Žene koje prolaze kroz umjetnu oplodnju imaju dva puta veći rizik od zloćudnih izraslina na jajnicima, kao što su rak ili granični tumori, u odnosu na poluplodne žene koje se nisu upustile u umjetnu oplodnju, otkriva 15-godišnja studija Centra za istraživanje raka u Amsterdamu provedena na 25 000 žena.

Kod grupe žena koje su prošle umjetnu oplodnju uočena je 61 zloćudna izraslina na jajnicima, od kojih su 31 granični tumori, a 30 invazivni rak. Kod graničnih tumora postoje abnormalne stanice koje mogu postati kancerogene, ali to se rijetko događa. 

- Žene koje imaju problema sa začećem ili nikad nisu bile trudne, općenito imaju veću vjerojatnost od raka jajnika nego one koje su bile trudne - tvrdi za Reuters voditeljica istraživanja Flora van Leeuwen. 

Broj oboljelih žena povećao se s pet na sedam od tisuću, tako da te rezultate treba uzeti s oprezom, ističe Peter Braudeu s Kings Collegea u Londonu. 

Dugogodišnja istraživanja pokazuju da je rizik od raka jajnika zbog umjetne oplodnje nizak, ali to nas ne sprječava da i dalje istražujemo i pratimo zdravlje pacijentica, napominje Richard Kennedy iz  Međunarodne federacije za plodnosti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • SuzyNovak 30.07.2013.

    treba to zabranit kao i pobačaj ali treba i olakšat postupak posvajanja djece a ne da se ide na ruku biološkim roditeljima koji ne misle na djete žalosna je činjenica da mnogi radije idu na oplodnje koje uzrokuju pobačaje i veliku smrtnost i hendikep novorođenih beba zbog brojnih komplikacija uzrokovanih višeplodnom trudnoćom onda je to ubojstvo a za to vrjeme dok se igraju embrijima i zamrzavaju ih a nekad i unište mnoga djeca jedva čekaju da ih netko posvoji

Komentiraj...
Vidi sve komentare