To je to što me zanima!

Zbog velikog stresa i tjeskobe majke češće rađaju djevojčice

Razina hormona stresa - kortizola te kratki periodi anksioznosti utječu na spol djeteta, uspješnost začeća, ali i budući razvoj djeteta. Zbog stresa je i teže začeti
Vidi originalni članak

Životni stil roditelja ima velik utjecaj na spol djeteta, a žene koje su pod velikim stresom prije i u vrijeme začeća imaju 75 posto manje šanse da će roditi dječaka nego djevojčicu, otkriva studija Sveučilišta Oxford koja je nadzirala 338 zdravih žena. Na spol djeteta utječe i prehrana, način života te razina stresa kojoj je trudnica izložena, tvrde stručnjaci. Žene koje žive stresnim životom ujedno i teže ostaju trudne, iako su s ginekološke strane posve zdrave.

- Tjeskoba i negativne misli utječu na uspješnost začeća, ali i budući razvoj djeteta. Stres jednako loše utječe kao i cigarete ili alkohol - kaže voditeljica studije, dr. Cecilia Paper.

Objašnjava kako je tzv. hormon stresa kortizol, odgovoran za utjecaj stresa na trudnoću. Na povećanje razine stresa utječu financijsku problemi, strah od budućnosti i nesređeni obiteljski odnosi, prenosi Daily Telegraph.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • dawkins_1 18.10.2011.

    Naravno da stres ne utječe na to koji će spermij oploditi jajnu stanicu ali navodno da veća razina kortizola otežava implantaciju muških embrija u stjenku maternice...

  • beebee 17.10.2011.

    totalna glupost da ne može biti veća!

  • martmirk 17.10.2011.

    onda sam ja lišena svakog stresa i napetosti,!:P koje gluposti....

Komentiraj...
Vidi sve komentare