To je to što me zanima!

Želite li dobiti savršen pire, krumpir kuhajte dva puta

Slavni chef Heston Blumenthal otkriva formulu za dobivanje svilenkastog pirea bez imalo ljepljivosti, za koju je glavni krivac škrob. Krumpire isperite i do nekoliko puta
Vidi originalni članak

Za pire odaberite voštani krumpir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni okus, savjetuje poznati britanski chef Heston Blumenthal. Na kilogram krumpira ide 240 ml punomasnog mlijeka i 250 g maslaca.

Krumpire najprije ogulite, narežite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati škrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bijela - krumpir je spreman za kuhanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrijanu na 72°C. Za to će vam trebati kuhinjski termometar. Kuhajte krumpire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procijedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuhajte dok se ne počnu raspadati. Koru krumpira ubacite u mlijeko. Zakuhajte i maknite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procijedite. Krumpire propasirajte pomoću gnječilice u posudu s maslacem narezanim na kockice. Želite li da bude iznimno svilenkast, pire protisnite i kroz cjedilo. Dodajte procijeđeno vruće mlijeko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, ovisno o ukusu. 

- Savršeni pire zahtijeva znanstveni pristup jer želimo da škrob ostane zarobljen u krumpiru. Razbijemo li te male granule, pire će biti gumast i ljepljiv. Krumpir ima dovoljno škroba da se od njega napravi ljepilo za tapete - a to sigurno ne želimo u tanjuru - zaključuje Heston.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • montello 03.03.2016.

    obožavam krumpire

  • mali tomicalomica 29.02.2016.

    Meni bolji French fries i ketchup.🍟🐮

  • Eva B. 28.02.2016.

    Hmmmm???????

Komentiraj...
Vidi sve komentare