To je to što me zanima!

Zbog umjetne oplodnje na svijet sve više dolaze blizanci

Unošenje najčešće tri embrija u maternicu nerijetko rezultira njihovim dijeljenjem, a time i većim brojem blizanaca, trojki ili četvorki. U Britaniji vlada "boom" blizanaca
Vidi originalni članak

U posljednjih deset godina udvostručio se broj žena koje rađaju u kasnim 40-ima nakon umjetne oplodnje. Svaka deseta majka u Velikoj Britaniji koja je prošle godine rodila, na svijet je donijela blizance. Žene u kasnim 40-ima imaju najveću vjerojatnost da rode blizance, trojke ili četvrorke od bilo koje druge dobne skupine, govore podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku. Razlog tome je što se u maternici unose najčešće tri embrija radi većeg postotka uspješnosti oplodnje. No embriji se mogu podijeliti zbog čega sve češće i nastaju blizanci. Šanse za blizance su dva do tri puta veće kod umjetne oplodnje nego prirodnim začećem.

Porast kasne trudnoće i broja blizanaca uslijedio je zbog velikog vala liječenja neplodnosti, ali i odgađanja majčinstva gotovo do menopauze. Većina žena koje u kasnim 40-ima podliježu umjetnoj oplodnji koriste donirana jaja druge žene jer ne tijelo ne proizvodi dovoljan broj vlastitih. No liječnici upozoravaju i na negativnu stranu jer se blizanci češće rađaju prerano zbog čega moraju biti na intenzivnoj njezi i u inkubatorima. 

Prošle godine u Velikoj Britaniji rodilo je 1475 žena starijih od 45 godina, a od njih je 156 rodilo više od jednog djeteta. U odnosu na 1999. godinu kada je zahvaljujući umjetnoj oplodnji rodilo devet žena to je peterostruko povećanje.

Zbog deficita donorskih jaja i velikih cijena postupka, parovi u Britaniji često se odlučuju na začeća u inizemstvu, gdje ih na godinu otputuje oko 25.000. Najjeftiniji tretman pružaju SAD, Španjolska, Sjeverni Cipar i zemlje istočne Europe. 

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Marijaaa_1 16.11.2010.

    Sram vas bilo...svako ima pravo na izbor!

  • kbegicsi 14.11.2010.

    Je ja sam posvojila i da domovi su puni djece ali djece koja nisu za posvajanje jer ih se roditelji nisu odrekli .

  • jabuka1 13.11.2010.

    vama koji se " oplodnjujete " bilo bi bolje da usvajate...domovi su puni djece!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare