To je to što me zanima!

Žene sve do menopauze imaju snažniji imunitet od muškaraca

Otpornost na rinoviruse biološki je uvjetovana i njoj spolni hormoni igraju važnu ulogu, jer žene u plodnoj dobi imaju zadaću osiguravanja zdravlja potomaka
Vidi originalni članak

Muškarci su osjetljiviji na običnu prehladu, i lakše se razbole nego žene, otkrili su znanstvenici Sveučilišta Queensland. Imunološki sustav žena otporniji je na rinoviruse koji uzrokuju kašalj i curenje nosa. Oni kod njih uzrokuju blaže simptome, dok će muškarce češće "vezati" za krevet. Rinovirusi ima više od stotinu serotipova, a odgovorni su za oko 40 posto infekcija obične prehlade.

No, istraživači su zaključili da su žene otpornije na te viruse sve dok ne uđu u menopauzu,nakon čega se vjerojatnost obolijevanja izjednačava s onom koju imaju muškarci.

- Hormoni očito imaju važnu ulogu u obrani organizma od virusa, što biološki ima smisla jer su one predodređene za preživljavanje ljudske vrste - zaključio je voditelj studije, profesor John Upham.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • NinaBonita007 25.06.2011.

    aha..sad mi je jasno zašto kada sam ja prehlađena onda nikom ništ, to ja mogu i prehodati, ali kada je gospon bu-bi-ni ...ee onda je to smak svijeta !!! :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare