To je to što me zanima!

Život u izolaciji: Žene su svoj art klub preselile u digitalni svijet

Grupa žena koja ima klub ljubiteljica izrade nakita prilagodila se novonastaloj situaciji i odlučila svoj kreativni krug preseliti u online okruženje te nastaviti omiljene kreativne aktivnosti
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: IT komad: Atraktivan i raznolik put slavne traper jakne

Nizanje perlica i izrada ručno rađenog nakita među popularnim su hobijima diljem svijeta, a primjer je kružok Tanie Larsson, dizajnerice nakita iz Yellowknifea u Kanadi.

- Pokrenule smo online radionice, jer nam je nedostajalo naše druženje te smo se snašle kreiranjem virtualnog okruženja koje nam sada pomaže da i dalje radimo. Prvo sam objavila ideju na Instagramu i dobila niz pozitivnih komentara za inicijativu. Sada se družimo online, brinemo jedna o drugoj, komentiramo i izmjenjujemo ideje za projekte - izjavila je Larsson za Vogue.

To je više od druženja, jer nizanje perlica je antistresno, a usput i kreativno, baš kao što ima i prijeko potrebnu socijalnu komponentu usred vremena društvene izolacije. Za grupnu komunikaciju koriste aplikaciju Zoom meetings.

Kružok se širi, stoga se društvu mogu pridružiti i žene iz drugih krajeva svijeta, a jedna od njih je umjetnica Michaila Taylor iz Portlanda u Oregonu.

Iako se Tanie i Michaila nikad nisu srele uživo, upoznale su se putem online druženja i radionica.

- U samoizolaciji sam bila pet dana i trebalo mi je neko društvo. Znajući da smo sve izolirane, lakše nam je kad se podržavamo, u istoj smo situaciji - istaknula je Michaila.

- Baka me naučila kako nizati perlice, sada radim dizajn posvećen njoj. Volim ovaj posao, sjetim se njezinih ruku kako su to stručno radile - komentirala je još jedna članica, Melaw Nakehk’o.

Larsson smatra da ovaj klub pomaže ženama na više načina.

- Vlada neki osjećaj anksioznosti i panike, ljudi se stvarno boje. No, kad smo zajedno, makar online, možemo pričati ne samo o radu, već i o našim osjećajima. Lijepo je komunicirati o našim raznim kulturama, problemima, emocijama i međusobno si pomagati, kako se ne bismo osjećale osamljeno - zaključuje Larsson. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: IT komad: Atraktivan i raznolik put slavne traper jakne

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare