To je to što me zanima!

Znate li kada treba namazati kremu na ruke nakon pranja?

Ako želite iskoristiti puni potencijal kreme za ruke, bitno ju je namazati u roku dvije minute od pranja ruku. To je zato što vlaga nakon toga ispari s kože
Vidi originalni članak

Ako imate suhu kožu ruku, vrlo lako može doći do narušavanja barijere lipida koji štite kožu te do njenog pucanja te svrbeža i stvaranja ranica. Srećom, postoji jednostavno rješenje - kod pranja koristite nježni hidratantni sapun, a nakon toga namažite ruke kvalitetnom kremom za ruke koja će doprinijeti tome da očuvate zdravlje kože na rukama, donosi portal Mind Body Green. 

POGLEDAJTE VIDEO: Spas za suhu kožu na rukama 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, imajte na umu da nije svejedno kad ćete ih namazati. 

Naime, dermatolozi općenito kažu kako je dobro nanijeti kremu za ruke što je moguće prije nakon što ste ih oprali, no dermatologinja Whitney Bowe, kaže kako to može biti u roku od dvije minute nakon pranja. U bilo kom trenutku u tom roku, krema će povratiti koži vlažnost, bitno je samo ne odgađati dulje od toga.

- Ako čekate predugo, propustit ćete taj kratki period prilike da utrljate hranjive sastojke u kožu prije nego sva voda ispari s ruku - kaže. Kad ta voda ispari (koncept poznat kao transepidermalni gubitak vode), to će vašu kožu ostaviti još više suhom nego što je bila, osobito ako ruke operete jako vrućom vodom, koja brže isparava.

Ukratko, držite hidratantnu kremu negdje uz sebe, kako bi vam bila pri ruci nakon svakog pranja ili dezinfekcije ruku - savjetuje dermatologinja Bowe. To, naravno, ne znači da kremu za ruke smijete koristiti samo kad su vam ruke vlažne. Ako živite u suhom okruženju, ili ako su vam ruke grube i isušene, svakako je dobro namazati ruke i u međuvremenu.  

Kad je riječ o izboru kreme, preporučuju se formule s hranjivim uljima i maslacima bogatim masnim kiselinama.

- Koristite hidratantnu kremu za ruke s pravim, tradicionalnim mastima. Ove hidratantne kreme mogu potaknuti razvoj dobrih bakterija - kaže obiteljska liječnica Cate Shanahan. Dodaje kako nećemo pogriješiti s kremom koja sadrži ulje od sjemenki moringe, zobeno ulje i shea maslac. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare