To je to što me zanima!

Znate li zašto djeveruše imaju iste haljine? Razlog nije nimalo romantičan - zapravo je jeziv

Haljine za djeveruše gotovo su uvijek iste, ili barem izrađene od istog materijala i u istoj boji, što djeveruše razlikuje od ostalih svatova. Razlog seže daleko u povijest
Vidi originalni članak

Mladenka blista u svojoj vjenčanici iz snova, a oko nje stoje djeveruše sve odreda u istim haljinama - kako romantično!. Jeste li se ikada zapitali zašto je to baš tako, zašto moraju izgledati identično. Razlog tomu seže daleko u povijest i nije nimalo romantičan, više jeziv.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dakle, taj običaj datira još iz doba starih Rimljana. Djeveruše su služile kao mamac zlim duhovima i bivšim partnerima mladenke. 

PIJE, TULUMARI... Vera Wang sa 74 godine gotovo nema bora: 'Ovo je moja tajna'

Zašto su haljine za djeveruše iste?

Tada su sirote djeveruše nosile jednake haljine kao i mladenka, a što ih je bilo više, to je bila manja šansa da će zli duhovi ili bivši partner napasti pravu mladenku.

Uloga djeveruša bila je zbunjivanje tih neželjenih gostiju, a ne da lijepo izgledaju uz mladenku. Biti djeveruša u to doba svakako nije bilo nešto što bi bilo koja žena poželjela, piše Country Living.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • antijednorog 04.11.2023.

    dobar razlog a ne jeziv. prebaci zloduhe na "prijateljice" :)

  • nebo iznad nas 04.11.2023.

    Ovo glede djeveruša: a što ako se mladoženja zabuni? Jel to donosi nesreću? Ili ipak kratkotrajnu sreću njemu i dotičnoj djeveruši? 😂

  • 04.11.2023.

    Kakve djeveruše, manite se se tih sotonskih gluposti

Komentiraj...
Vidi sve komentare