To je to što me zanima!

Zrna riže: Kratka je idealna za fini rižot, a duga za meso i ribu

Za sva osjetila - žličica kurkume ili šafrana te naribani sir dat će riži, osim odličnog okusa, i lijepu boju. Ova kombinacija idealno se slaže s komadom mesa
Vidi originalni članak

Kako biste napravili savršen rižot nemojte ispirati rižu, osim ako nije sumnjivog podrijetla, savjetuje poznati kuhar Branko Ognjenović. Ispiranjem riža gubi na kvaliteti pa se ne ispire osim ako nije  “drugorazredna”.

- Osnovno pravilo kod pripreme rižota je glaziranje riže kako bi postala ‘glancasta’ jer škrob iz riže drugačije reagira. Česta pogreška je prebrzo dodavanje tekućine - savjetuje Ognjenović.  

Temeljac ili vino mora se ulijevati postupno uz neprestano miješanje. Na kraju dobro je dodati malo maslaca (nikako margarina) kako bi riža dobila konkretnu teksturu i boju, a sastojci rižota se povezali. Riža kraćeg zrna u pravilu je za rižota jer je škrobastija i kremastija. Riža dugog zrna bolja je kao prilog jelima. 

Idi na 24sata

Komentari 80

  • DarioZlokic 31.05.2016.

    Autor teksta je zaboravio gdje živimo. Kod nas se riža jede, a meso se samo voli!

  • Kakica8 24.05.2016.

    mislim sam na prvi pogled da je piece of shit....

  • ritabeluga 23.05.2016.

    basmati riža mi je najdraža, ukusna i divno miriše.

Komentiraj...
Vidi sve komentare