To je to što me zanima!

Zubnu caklinu najviše uništava krivo četkanje i prejake paste

Kako biste spriječili preosjetljivost, upotrebljavajte polutvrdu ili meku četkicu. Držite ju koso, pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni i lagano četkajte zube kružnim pokretima
Vidi originalni članak

Osjetite li jaku, ali srećom kratkotrajnu bol zubi dok Iižete hladan sladoled ili ispijate vrući čaj, vjerojatno je da ste zbog energičnog i nepravilnog četkanja tvrdom četkicom oštetili zubnu caklinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog toga vruća hrana ili hladna pića izazivaju promjenu temperature na dentinu, unutarnjem sloju zuba, i nastaje neugodna bol. Kako biste spriječili preosjetljivost, upotrebljavajte polutvrdu ili meku četkicu. Držite ju koso, pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni i lagano četkajte zube kružnim pokretima, a ne vodoravno kao da pilite drva. Četkice čija su vlakna "raščupana" najbolji su znak da ne četkate pravilno.

Bez obzira na to jeste li dešnjak ili ljevak, osjetljiviji zubi su na lijevoj strani, a stomatolozi još ne znaju zašto. No osim četkanja, caklinu uništavaju i paste koje izbjeljuju zube i uklanjaju kamenac jer sadrže agresivne sastojke poput natrij pirofosfata. Ako zubi bole i na hladnom zraku, obvezno posjetite stomatologa, koji će otkriti uzrok i dati najbolju dijagnozu. Danas su vrlo učinkovite paste za desenzibilizaciju te fluoridni gelovi i otopine.

TVRDE STOMATOLOZI Vegetarijanstvo može biti loša odluka za zdravlje vaših zubi

Preosjetljivim zubima koristit će i hrana bogata kalcijem poput mlijeka, sira i jogurta. Također će pomoći voće i povrće poput jabuka, naranči, cikle, rotkvica, krastavaca i oraha. Nikako ne zaboravite piti barem osam čaša vode na dan. izbjegavajte stiskanje čeljusti i škripanje zubima. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • moralna vertikala 30.12.2019.

    treba prati s rakijom.

  • 30.12.2019.

    najviše šećer

Komentiraj...
Vidi sve komentare