To je to što me zanima!

Aljaški malamut: Pseći div koji voli rad, ali i igrati se s djecom

Aljaški malamuti ljudima su pomagali u čuvanju sela, a nerijetko su svojim tijelima grijali djecu.To sve mogli su činiti samo inteligentni i snažni psi guste i oštre dlake
Vidi originalni članak

Aljaški malamut jedna je od najstarijih pasmina pasa na svijetu, najpoznatija po vuči saonica s ljudima i teškim teretima. 

O njihovom porijeklu postoji malo pisanih tragova, ali sigurno je da su ime dobili po  Mahlemut Inuitima, plemenu koje je naseljavalo visinske dijelove zapadne Aljaske.

Hrana za pse - zanimljivosti

Kako bi preživjeli bavili su se lovom i ribolovom, često daleko od svojih sela. 

Osim što su im pomagali u traženju krupne divljači psi su im pomagali istu dovući do njihovih naselja, probijajući se kroz snijeg ili preko zaleđenih vodenih površina.

Aljaški malamuti ljudima su pomagali i u čuvanju sela, a nerijetko su svojim tijelima grijali djecu, pomažući im da se ne smrznu. To sve mogli su činiti samo veliki, inteligentni i snažni psi guste i oštre dlake s poddlakom. 

Sve što su aljaški malamuti ( i njihovi preci) bili tijekom povijesti oni su i danas – radni psi odani svojim vlasnicima o kojima su jako ovisni ( teško podnose samoću). Ako ih se ostavi same često zavijaju 'poput vuka'.

Brzo uče, vole djecu, a ako ih se na vrijeme socijalizira dobro će se slagati s drugim psima

Iako se drže kao klasični ljubimci svi koji razmišljaju o nabavci ove pasmine trebaju znati da je to prije svega radni pas. To znači da ako mu ne možete posvetiti minimalno dva sata za igru i treninge bolje razmislite o nekoj drugoj pasmini. 

Kao i većina radnih pasa i aljaški malamuti ako im je dosadno sami će si pronaći zabavu koja se vlasniku koji psa zanemaruje neće svidjeti. 

Vole hladnije vrijeme, a preporučuje se držati ih u kući s velikim dvorištem. Potrebno ih je češljati dva puta tjedno. Aljaški malamut živi između 12 i 16 godina.

U komentarima pišite vaša iskustva s ovom pasminom, a na ljubimci@24sata.hr šaljite fotografije vaših malamuta koje ćemo rado objaviti u galeriji iznad članka.

Pasmine pasa - zanimljivosti

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Miran999 22.02.2015.

    Mijauvau kao prvo ako niste bili sa svojom kćerkom ne možete niti znati što se desilo. Svašta je ona psu mogla napraviti slučajno ili namjerno. Tako da dolaziti ovamo i pisati ovako nešto smatram glupošću. Možda je upravo vaša kćerka kriva a možda i vlasnici. Ne morate vi nikoga na ništa upozoravati. A još veća glupost je ako bilo kakvog psa držite u stanu. Sramota.Ja sam imao aljaškog malamuta punih 13 godina i smatram da su to divni psi. Niti za stan niti za lanac. Sa njima se mora baviti i oni to vrati na najbolji mogući način.Nježni div,dobar sa djecom i uvijek spreman za igru. Niti jedno neugodno iskustvo u 13 godina. Već dva mjeseca ga nema sa nama a kao da ga nema vječnost.

  • mijauvau 13.02.2015.

    Nažalost imam jako loše iskustvo sa Aljaškim malamutom, kojeg sam uvijek smatrala prekrasnim psom stvorenim za maženje i grljenje. Imaju ga naši susjedi.Kada se naaš 8-godišnja djevojčica igrala u tom stanu u kojem je bila puno puta pas ju je napao. Išla je na wc on je sjedio ispred vrata, skočio je na nju bacio ju na pod i išao ugristi za vrat. Uspjela se malo obraniti pa joj je raskidao lijevi obraz, žlijezdu parotidu, kružni mišić usne, facijalne živce. Vlasnica ga je uspjela odvojiti. Operirana 3 sata, ni ne znamo broj šavova, o psihičkim traumama da i ne govorim. Izvukla se hvala Bogu. Nitko ne zna razlog zašto se to dogodilo. Ono što je čudno da vlasnici i dalje psa ostavljaju samog sa svojom 8 godišnjom kćerkom. Ja iako sam cijeli život provela sa psima to se više ne bi usudila. Pretpostavljam da je pas sigurno frustriran, možda ga se nedovoljno izvodi, jer on bi sigurno radije vukao saone nego bio u stanu u Splitu. Osobno imam životinje u stanu, imali smo i pse od kokera do njemačkog ovčara. Smatrala sam da Vas trebam upozoriti, jer ne bih željela da itko proživljava ono što mi proživljavamo posljednjih dva mjeseca

  • realna 07.02.2015.

    Imamo Aljaškog malamuta,prekrasan pas ,maza,prema djeci obziran i nježan,div nježnog srca. Ova pasmina nije za svakoga,čuvar nije, po njemu mogli bi odnijeti cijelu kuću a on bi lopova samo obro izlizao i poigrao se s njim. Ne laje, samo zavija kao vuk kad prolaze hitna i vatrogasci a kako živimo pore bolnice zna biti veselo kad u 2 u noći pozdravlja hitnu :) Ima svoj dio dvorišta u kojem je on gazda i nije na lancu bio niti jedan jedini put. Sa mačkama ima prešutni dogovor o nenapadanju,one slobodno prolaze preko njegovog teritorija i nema sukoba,osim kad je vrijeme za jelo on obiva prvi. Hvala na ovom članku :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare