To je to što me zanima!

Belgijski ovčar Groenendael: Svestrani pas koji voli akciju

Razmišljate li o nabavci belgijskog ovčara Groenendaela pročitajte savjete Velinka Matića, iskusnog uzgajivača iz CRO Matic uzgajivačnice. Podijelite vaša iskustva!
Vidi originalni članak

U mjestu Groenendael kod Bruxellesa oko 1880. gostioničar Rose svoju crnu dugodlaku ovčarku križao je s pastirskim psom Picardom. Je li psu Picard bilo ime ili se radilo o pasmini iz francuske Picardije gdje uzgajaju ovčarske pse nije poznato.

Zanimljivosti o pasmini

Međutim poznato je da su tim križanjem postavljeni su temelji novoj pasmini - belgijskim ovčarima Groenendaelima koje nam je predstavio Velinko Matić koji zajedno sa suprugom Angelom brine o prima uzgajivačnice CRO Matic iz Budinščine.

Postoje četiri tipa/ varijeteta pasmine belgijski ovčar. To su : Malinois, Tervueren, Lakenois i Groenendael 

Sva četiri tipa jednake su tjelesne građe, karakternih i intelektualnih sposobnosti, a razlikuju se samo po boji i duljini dlake. 

Ukratko riječ je o radnim psima koji podliježu istim radnim ispitima i uzgojnim pregledima.

Belgijske ovčare najčešće se koristi kao vojne i policijske pse, ali bez problema mogu bit psi za izložbe odnosno obični kućni ljubimci.

Razmišljate li o nabavci ove pasmine obavezno pročitajte savjete iskusnog uzgajivača iz CRO Matic uzgajivačnice, prve koja se u Hrvatskoj bavi uzgojem Groenendaela.

- Kad opisujem Groenendaela, često kažem da je to univerzalni pas koji može bit prekrasan kućni ljubimac, velika maza, ali i oštar čuvar kao i vrhunski izložbeni i radni pas - govori Matić

Standard pasmine

Groenendael ima crnu dugu i glatku dlaku sa zastavicama na prednjim nogama i 'hlačama' na bedrima. 

Dozvoljena je samo crna boja i eventualno neka manja bjelina na prsima i ili šapama. Standardna visina za ženke je 56-62 cm i težina 18-25 kg, a za mužjake visina 60-66 cm i težina 22-30 kg . 

Životni vijek im je oko 12 godina, a u dobrim uvjetima mogu poživjet do 15 godina

Zašto je pasmina zanimljiva?

Razlozi zbog kojih je  pasmina postala zanimljiva su mnogobrojni. Jedan je sigurno privlačna duga dlaka i činjenica da Groenendael čak niti kada je mokar nema neugodan miris kože. 

Izvanredno je vodljiv i poslušan, lako i brzo uči, voli vodu, dobar je pratilac, odan prijatelj, po potrebi srčan i neustrašiv čuvar, a posebno u obrani svog vlasnika ili čopora. Gotovo nikad nema problema s displazijom. 

Važno je znati da je Groenendael pas kojemu treba puno pažnje i kretanja. Psu ćete to najbolje pružiti redovnim šetnjama, igrom i istrčavanjem na otvorenom ili kroz sportsku i radnu kinologiju

Održavanje psa

Jednako dobro se snalaze u stanu i kući s dvorištem ( ali ne na lancu). Pod uvjetom da se psa redovito vodi van kako bi se 'ispuhao'. 

Što se održavanja dlake tiče naš sugovornik kaže:

- Prve dvije kujice Groenendaela držali smo u podstanarskom stanu na 11. katu u Zagrebu. Svatko tko ih misli držati u stanu treba znati da se dlaka Groenendaela lako čisti, čak i usisavačem. Kod mnogih kratkodlakih pasmina to nije slučaj jer se njihova dlaka zabija u tepihe i prekrivače te ih se teško čistiti - objašnjava Matić.

Uzgajivačnica : CRO MATIC / Velinko i Angela Matić

Pasmine pasa - zanimljivosti

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Rotvajler

Američki stafordski terijer

Pit bull

Doberman

Karabash/Anatolijski pastirski pas

Akita Inu

Dogo argentino

Cane Corso

Tosa inu

Šnaucer

Čehoslovački vučji pas

Irski vučji pas

Tornjak

Tajlandski gonič

Hrvatski ovčar

Brazilski pas

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Belgi 25.04.2015.

    Dobar dan. Slučajno sam pronašla ovaj članak i sa obzirom na to, da poznajem ovu pasminu više od 20 godina, vrlo mi je teško kad sam pročitala nešto tako amaterski.... Ne samo da je u tekstu puno pogreške, zablude i varljivog pisanja (kako, da mokar nema neugodan miris?, kako, da nema displazije?,...), nego i kako se može netko, koji ima par godina kuje Groenendaela i štence jedan put, nazivati sa "...iskusnog uzgajivača..."? A pored toga nisu ni prvi koji se u Hrvatskoj bave sa uzgojem Groenendaela! Strašno mi je žao, da ste nešto takvo objavili i željela bi vam reći, da u dobro svih pasmina radije tri puta provjerite prije objave. Ljep pozdrav!

Komentiraj...
Vidi sve komentare