To je to što me zanima!

Bojite se zmija? Onda ovo nije mjesto za vaš godišnji odmor

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ilha Grande de Queimada otok je koji se nalazi u Brazilu, na udaljenosti 150 kilometara od Sao Paula. Najpoznatiji stanovnici ovog nenaseljenog otoka su otrovne zlatne zmije
Vidi originalni članak

Bojite se zmija? Onda ovo nije mjesto za vaš godišnji odmor. Čak ako se i ne bojite, a želite ga posjetiti za to ćete morati tražiti dozvolu brazilske mornarice.

Zašto? 

llha Grande de Queimada otok je koji se nalazi u Brazilu, na udaljenosti 150 kilometara od centra Sao Paula. Najpoznatiji stanovnici ovog nenaseljenog otoka su zlatne zmije (Bothrops insularis) po kojem je otok i dobio neslužbeni naziv. 

Smatra se kako na svaki kvadratni metar ovog otoka dolazi jedna zmija. Iako ne narastu duže od pola metra izuzetno su opasne i spadaju među najotrovnije zmije svijeta. 

Snažan otrov

Otrov zlatne zmije toliko je snažan da rastapa meso oko rane od ugriza, a kod žrtava izaziva snažnu bol, mučninu, unutarnje krvarenje, zatajenje bubrega, krvarenje u mozgu. 

Kako bi se izbjegli susreti s ovim otrovnicama ljudima je pristup otoku zabranjen, osim znanstvenicima i mornarici koja se brine o održavanju svjetionika. 

Zmije se najčešće hrane pticama selicama koje na ovom otoku traže predah od puta.

Vlasnik ste zmije ili guštera kućnog ljubimca? Javite nam se na ljubimci@24sata.hr 

Zavirite u tajanstveni svijet zmija:

Kad zmije napadaju: Ovo je 5 najgledanijih napada pitona!

Video priča: Ovih zmija bojali su se i dinosauri! Pogledajte

Otrovne zmije u Hrvatskoj

Ovo je najduža zmija na svijetu!

Kako izgleda napad zmije koja vas može oslijepiti?

Najotrovnije zmije svijeta

Ovo su najugroženije zmije na svijetu

Gabonska ljutica ima najveće zube u svijetu zmija

Sex zmija postao turistička atrakcija

Idi na 24sata

Komentari 2

  • MislavNekic 09.03.2014.

    Poštovana! Znamo da nas redovito čitate i drago nam je. Međutim, osim o ljubimcima na našem portalu pišemo o divljim životinjama. Budući da su čitatelji poželjeli da nešto napišemo o zmijama i gušterima odlučili smo im ispunit želju

  • Timmy2 09.03.2014.

    Danas me nema ovdje zbog ovog članka,doduše nisam izdržala,jer sam znatiželjna.Danas moji peseki su ostali bez mog pogleda.Milsim na rubriku _ udomi me _,uvijek idem da mi ne promakne da je netko udomljen i izmami osmjeh na mom licu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare