To je to što me zanima!

Dnevna doza pozitive: Iako joj je prvi put ona uživa u kupanju

Iako naslov članka sugerira da se činčile kupaju u vodi, kao potencijalni vlasnik trebate znati da ova vrsta ljubimaca ne podnosi vodu - kupaju se u pijesku. Zašto?
Vidi originalni članak

Činčile su živahne životinje, većinom aktivne noću. Inteligentne su i može ih se dresirati. Prepoznatljive su po svilenoj boji krzna, brkovima i velikim ušima. 

Činčile info

Od drugih glodavaca razlikuju se po tome što mogu živjeti do 20 godina. 

Potječu iz južnoameričkih Andi, a tijekom povijesti koristilo ih se za izradu odjeće. Danas u divljini živi dvije vrste ( kratko i dugorepa) i spadaju među ugrožene vrste. 

Pijesak za činčile

Iako naslov članka sugerira da se činčile kupaju u vodi, kao vlasnik trebate znati da ova vrsta ljubimaca ne podnosi vodu - kupaju se u pijesku. Zašto? Činčile 'u krznu' imaju prirodna ulja koja im pomažu štititi kožu, ali i regulirati tjelesnu temperaturu.  

Pijesak bi trebao bit nježne, a ne grube teksture te je naša preporuka da isti bolje kupite u pet shopu, a ne da ga 'posuđujete' iz dječjeg pješčanika.

Kako činčilu naučiti da se kupa u pijesku? 

Nikako! Naime, to im je urođeno i naučit će same, a kako pritom uživaju prikazuje i ovaj video.

Ipak, pijesak za kupanje činčilama ne smije bit dostupan tijekom cijelog dana jer je vrlo vjerojatno da bi u njega obavile nuždu. 

Budući da je riječ o noćnim životinjama preporuka je da im 'pješčanu kupelj' u kavez stavite navečer i to na dvadesetak minuta. 

Koliko pijeska? Toliko da prekrije dno posude ( pol do 1 cm).

Budući da je riječ o životinjama koje vole bit čiste njihovu nastambu treba čistiti svaki dan.

Pročitajte zanimljivosti o najpopularnijim glodavcima (kućnim ljubimcima) u Hrvatskoj

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare