To je to što me zanima!

Dupini vojnici tijekom treninga otkrili torpedo star 130 godina

Dupini koriste prirodni sonar. Pomoću njega mogu odrediti veličinu i oblik podvodnih objekata. Moguće ih je naučiti da otkriće prijave ljudima, u ovom slučaju vojnicima
Vidi originalni članak

Dupini obučeni za pronalaženje i označavanje eksploziva zaslužni su za pronalazak 130 godina starog vojnog torpeda.

Prema pisanju Livescience.com riječ je retro čudu tehnologije, jednom od prvih torpeda američke vojske. U povijesti ih je napravljeno samo pedesetak, a do sada je pronađen samo jedan primjerak koji se nalazi u pomorskom muzeju u blizini Seattlea. 

Prirodni sonar

Najnoviji torpedo dugačak 3,3 metra otkriven je tijekom vježbe traganja za minama koja se održala u vodama blizu San Diega.

- Dupini posjeduju najsofisticiraniji sonar koji čovjek poznaje. Oni mogu pronalaziti mine i ostale potencijalno opasne predmete na dnu oceana, koje bi bez delfina bilo teško pronalaziti-navodi se u priopćenju američke vojske. 

Dupini koriste prirodni sonar pomoću kojega mogu odrediti veličinu i oblik podvodnih objekata. Moguće ih je istrenirati da svoje otkriće prijave ljudima, u ovom slučaju američkoj vojsci koja nakon 'prijavka' istražuje ono što su životinje pronašle.

Dupini vojnici koriste se od 1960.

U ovom slučaju prijavili su pronalazak predmeta sličnog torpedu. Vojska je u početku mislila kako su pronašli običnu podvodnu minu, ali ubrzo su shvatili kako se radi o puno vrijednijem otkriću, starom čak 130 godina.

Isti ti dupini prošle godine tražili su mine u crnogorskom podmorju o čemu smo pisali OVDJE

Američka vojska dupine je počela obučavati 1960. godine. Na početku su samo proučavali njihovu hidrodinamiku kako bi poboljšali dizajn torpeda, brodova i podmornica. 

Uskoro su otkrili kako im ti morski sisavci u dubokim vodama mogu postati odlični pomoćnici. Ratna mornarica dupine tretira kao službene kolege i o njima brine 24 sata.

 Trenira ih se kao vojne i policijske pse i to metodom nagrade. Kad uspješno odrade zadatak, dobivaju ribu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare