To je to što me zanima!

Istraživanje: Zašto morski psi napadaju ljude? Pogledajte

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Čovjek morskim psima nije prirodna hrana. Naprotiv, probava većine morskih pasa prespora je da bi mogla probaviti ljudsko meso. Zašto onda morski psi napadaju?
Vidi originalni članak

Pogledajte video i odmah će vam bit jasnije zašto morski psi napadaju ljude.

Morski psi nemaju vid poput čovjeka. Položaj tijela plivača i/ili surfera podsjeća ih na tuljane i morske lavove kojima se morski psi hrane.

Ta teorija odavno je poznata, a kako bi kako teorija funkcionira australski biolozi odlučili su je testirati u Taronga zoološkom vrta iz Sydneya.

Kako? Podvodnim kamerama prvo su snimili tuljane i morske lavove, a zatim to isto učinili snimajući ljude kako u bazenu kruže daskama za surfanje.

Pomoću posebnog softvera analizirati će dobivene zvukove. Želja im je otkriti što morski psi čuju i vide pod vodom kad se iznad njih pojavi čovjek odnosno da li morski pas zaista čovjeka zamjenjuje za morskog psa.

Nadaju se da će zahvaljujući tim spoznajama ljudi moći proizvoditi predmete koji odbijaju morske pse.Primjerice, daske za surfanje čije boje ne privlače morske pse.

- Znamo da morski psi nemaju vid poput nas ljudi. Oni su daltonisti, ali unatoč tome vrlo dobro otkrivaju predmete određenih kontrasta. Unatoč tome imaju slabu prostornu širinu što znači da stvari oko sebe vide mutno - kaže Nathan Hart sa  Western Australia Sveučilišta.

Originalni članak

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare