To je to što me zanima!

Kad zmije napadaju: Spavaju, seksaju se i tamane sve živo

Invazija pitona na to područje počela je 1992. godine, a za sve je kriv uragan koji je srušio uzgajalište pitona koji su se iz zatočeništva preselili u močvare Evergladesa
Vidi originalni članak

Pitoni na Floridi, konkretnije na močvarnom području Evergladesa imaju život kakav mnogi sanjaju.  On se svodi na seks ( razmnožavanje), potragu za hranom, a kad to ne rade odmaraju. I nitko im ništa ne može.

Invazija pitona na to područje počela je 1992. godine, a za sve je kriv uragan koji je srušio uzgajalište pitona koji su se iz zatočeništva preselili u močvare Evergladesa. 

Naravno, brojnosti su pridonijeli i neodgovorni vlasnici koji su ih držali kao ljubimce te ih se u jednom trenutku odlučili riješiti.

Rezultat svega je populacija od oko 300 tisuća pitona, koliko ih živi na tom močvarnom području.

Kristen Hart,  voditelj istraživačke ekspedicije koja se bavi proučavanje pitona na području Evergladesa kaže kako pitoni na Floridi nemaju neprijatelja ( a močvaru dijele s aligatorima), osim naravno ljudi koji ih se bezuspješno pokušavaju riješiti.

Prema njegovim riječima  vegetacija na Floridi zmijama omogućava vješto kamufliranje te ih je zbog toga teško pronaći.

Studija koju provodi zajedno s kolegama pokazala je da su pitoni , kao glavni predator na Floridi potamanili  gotovo svu divljač na tom području te zbog zmija mnogim životinjskim vrstama prijeti izumiranje.

Budući da na tom području ima sve manje divljači pitoni sve češće u potragu za hranom odlaze i u druge dijelove Floride. Na njihovoj meti često su kućni ljubimci (psi i mačke).

Originalni članak

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare