To je to što me zanima!

Kako pas pije vodu i po čemu se pritom razlikuje od mačke?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Snimanjem pasa otkriveno je da psi u vodu uranjaju veći dio jezika, u vodi ga vrte 'poput peraje', grabe veću količinu vode te istu ubacuju u usta. Pogledajte video
Vidi originalni članak

Ako ste vlasnik psa sigurno ste primijetili da vaš ljubimac svaki put kad pije vodu iza sebe ostavi nered.  Taj misterij konačno je riješen zahvaljujući američkim znanstvenicima.

Na konferenciji koja se u ponedjeljak održala u San Franciscu oni su predstavili rezultate istraživanja čiji cilj je bio otkriti kako psi piju vodu. 

Kako bi to otkrili koristili su istu metodologiju istraživanja provedenog 2010. godine, a čiji cilj je bio otkriti kako mačke piju. 

Kako mačka pije vodu?

Snimanjem mačaka i puštanjem usporenih snimaka otkriveno je da mačke piju tako što u tekućinu urone samo vrh jezika te isti s malom količinom  vode/mlijeka brzinom od jednom metra u sekundi povlače natrag u usta koja brzo zatvaraju, sprečavajući da voda pada u/i oko posude.

Kako pas pije vodu?

Snimanjem pasa otkriveno je pak da psi u vodu uranjaju veći dio jezika, u vodi ga vrte 'poput peraje', grabe puno veću količinu vode nego što to čine mačke te istu ubacuju u usta. Pritom dio završi u psećim ustima, a dio oko zdjelice. 

Količina vode koju psi 'grabe' ovisi o veličini psa te veći psi poput npr. bernardinaca oko posude za vodu ostavljaju veće lokve.

Kako psi piju vodu, kao i zašto su mačke pri pijenju puno urednije možete vidjeti u galeriji iznad članka.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare