To je to što me zanima!

Kraj Pule viđena sredozemna medvjedica! Imamo fotografije

Na Facebook stranicama kluba ronjenja Diving Pula - Meeresschule objavljene su fotografije sredozemne medvjedice. Snimljena je u četvrtak ujutro na pulskoj plaži
Vidi originalni članak

Prema pisanju Regional Expressa ronioci su ovu ugroženu vrstu vidjeli u četvrtak ujutro oko 11 sati na Galebovim stijenama, poznatoj  pulskoj plaži.  Ronioci i ribari sredozemne medvjedice u zadnje vrijeme najčešće viđaju na području Rta Kamenjak na jugu Istre.

Prema pisanju Instituta Plavi Svijet sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

 Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire).  

Sredozemna medvjedica je s područja Hrvatske nestala sredinom 60-tih godina kada su ulovljeni posljednji primjerci te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja. 

Uglavnom se, kao i u slučaju najnovijeg primjera viđaju na izoliranim mjestima poput morskih spilja i plaža. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare