To je to što me zanima!

Na krovu zgrade sušili više od 10 tisuća peraja morskog psa

Peraje morskih pasa koriste se kao svadbene delicije, a Kinezi navode kako ih jedu iz zdravstvenih razloga iako je dokazano da uzrokuju Alzheimerovu bolest
Vidi originalni članak

Fotografije više od 10 tisuća peraja morskih pasa snimljenih kako se suše na krovu nebodera u Hong Kongu šokirale su svijet.

 Nakon anonimne dojave snimio ih je Gary Stokes, fotograf organizacije Sea Shepherda koja se od 1977. godine brine o zaštiti divljih vrsta koje žive u morima i oceanima. 

Hong Kong središte 'industrije peraja'

Vijest o 'neobičnoj sušionici' odmah nakon objave postala je glavna vijest mnogih medija, a jednako brzo proširila se Facebookom i drugim društvenim mrežama.

Prema pisanju Fishchannel.com Hong Kong jedno je od najvećih tržišta peraja, a ribari koji love i obrađuju morske pse čine to na jako brutalan način. Nakon što ulove morskog psa odrežu mu peraju i još živog morskog psa bace u ocean gdje umire u teškim mukama.

Delicija na kineskim svadbama

Peraje se koriste kao delicija u juhama na kineskim svadbama. Kinezi navode kako juhu jedu iz zdravstvenih razloga iako su mnoga istraživanja, poput onog sa Sveučilišta u Miamiju dokazala da se u perajama nalazi velika količina neurotoksina koji je povezan s Alzheimerovom, ali i mnogim drugim bolestima. 

Unatoč tome, prema procjenama svake godine zbog peraja širom svijeta ubije se 73 milijuna morskih pasa. Iako su kineske vlasti tijekom ljeta najavile zabranu posluživanje juhe na svadbama do stupanja zabrane na snagu može proći i tri godine. 

Osim u Kini juha od peraje morskog psa prodaje se kao specijalitet u mnogim američkim državama.

Tražiš kućnog ljubimca? Zašto u rubrici UDOMI ME  ne bi udomio psa ili macu?!

Idi na 24sata

Komentari 15

  • verudela 09.01.2013.

    užasavaju me naši uvoznici koji neukima nude kinesku robu, a oni koji nam nude hranu užasavaju me. Pa osim što jedu svašta, čak i pse, od kose pokupljene iz frizerskih salona rade aditiv za kruh i onda papamo rastezljiv i mekani kruh. Od kad to znam, nikad više moja noga u pekaru nije ušla http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/l-cistein

  • verudela 09.01.2013.

    nikad mi nije palo na pamet jesti u kineskom restoranu, nikada i neće

  • Drag Kverkus 08.01.2013.

    Stvarno svakakvih komentara ima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare