To je to što me zanima!

Najraširenije zmije u Hrvatskoj skrivaju se i u automobilima!

Osim u travi skrivaju se ispod kamenja te u rupama ispod zemlje. U urbanim sredinama može ih se vidjeti u blizini kuća, a bilo je slučajeva kada su pronađene u automobilima
Vidi originalni članak

Jeste li ikad u životu vidjeli zmiju u njezinom prirodnom staništu? Ako je vaš odgovor potvrdan, vrlo vjerojatno ste vidjeli bjeloušku, najrašireniju 'hrvatsku zmiju'.  

Osim što je najraširenija, najčešće je prati glas bezopasne što ova zmija i jest.  Čovjeka i ostale prdatore pokušava otjerati siktanjem, a kako bi zavarala neprijatelja ponekad se čak pravi mrtva ispuštajući miris sličan crkotini. 

Važno je naglastiti da bjelouške ne grizu.  

Bjelouške mogu narasti do dva metra, a pojavljuju se u više boja ( crna, siva, tamno plava, maslinasto siva) te različitim nijansama istih. Prepoznatljive su po 'ušima' odnosno bijelim/žutim pjegama iza glave.

Zmija je to koja voli vodu - dobro pliva i roni, ana kopnu su poznate kao dobre penjačice.  Najčešće borave u vlažnim staništima u blizini rijeka, jezera i ribnjaka, ali moguće ih je vidjeti kako gmižu livadama obraslim gustom travom.

 Osim u travi skrivaju se ispod kamenja te u rupama ispod zemlje. U urbanim sredinama može ih se vidjeti u blizini kuća, a bilo je slučajeva kada su zaklon pronašle ispod haube automobila ( u Splitu i Zagrebu).

Bjelouške se uglavnom hrane životinjama koje također žive uz ili u blizini vode (žabe, punoglavci, vodenjaci), a ponekad pojedu manjeg sisavca i pticu.

Info:

Engleski naziv: Grass Snake

Njemački naziv: Ringelnatter

Porodica: guževi (Colubridae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Cijela Hrvatska te neki otoci.

Otrovnost: Neotrovna

Stanište: Vlažnijia staništa u blizini stajaćih ili sporih tekućih voda. Uglavnom živi blizu jezera, ribnjaka te mirnijh rijeka. Ovo je naša najčešća zmija koja je aktivna i noću i danu. 

Nalazimo je na kopnu, no dobro pliva te može loviti plijen i u vodi. Ukoliko je uznemirena sikće, ali uglavnom ne grize, a kako bi otjerala predatora ponekad se pravi mrtva.

Prehrana: Uglavnom vodozemci, ali i ribe te manji sisavci i ptice.

Duljina tijela: Do 200 cm

Broj jaja: 8 – 30, ovisno o veličini ženke

Nadmorska visina: Do najviših nadmorskih visina

Zanimljivosti: Kada je ugrožena prevrne se na leđa i glumi da je mrtva. Iz analnih žlijezda ispušta tekućinu neugodna mirisa na koju se prikupljaju muhe što još više pojačava dojam uginule životinje. 

U samoobrani može na protivnika ispustiti sadržaj crijeva i otjerati ga neugodnim mirisom.

Izvor: ZgZoo

Zmije Hrvatske:

Poskok

Riđovka

Planinski žutokrug

Šilac

Napomena: 

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare