To je to što me zanima!

Otkrivamo: Tko su najpoznatiji sveci - prijatelji životinja?

Sv. Franjo Asiški sprijateljio se s vukom i mnogim drugim životinjama koje je, kao i sva druga bića smatrao stvorenima od Boga. Kao takvima nitko im ne smije nauditi
Vidi originalni članak

Svjetski dan zaštite životinja u cijelome svijetu obilježava se 4. listopada. Taj datum odabran jer se na isti dan u svijetu obilježava dan Svetog Franje Asiškog.

Svetac je to koji je smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi.

Najpoznatija priča koja Svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku.

Stanovnici grada Gubbia dugo su živjeli u strahu od vuka koji je napadao njihovu stoku i njih same. U želi da stanovnike oslobodi straha i gradu donese mir Franji se sprijateljuje s opasnim vukom s kojim postiže dogovor da više ne napada ljude, a oni će ga zauzvrat hraniti. Tako je i bilo dok vuk nakon dvije godine nije uginuo.

Osim dijaloga mira s vukom Sv. Franjo poznat je po prijateljstvu s pticama poput lastavica, sokola, grlica, fazana, ševama, ribama i ostalim životinjama. 

I mnogi drugi sveci tijekom svog života sa životinjama su imali poseban odnos.

Kako piše veritas.hr Sveti Makarije baš poput Sv. Franje sprijateljio se s divljom zvijeri. Konkretnije, nakon što se susreo s teško bolesnom hijenom zamolio je Boga da je izliječi što je on učinio. 

Sveti Antun Padovanski bio je pak prijatelj s ribama, dok je sv. Rok za prijatelja imao psa.

Prema priči Sveti Rok pomagao je u bolnici u kojoj se zarazio te su ga ljudi izbacili iz bolnice, ali i istjerali iz grada. Živio je u obližnjoj šumi u kojoj mu je prijatelj bio pas koji mu je svakodnevno donosio kruh i lizao rane.

Sv. Filip Neri za kućnog ljubimca imao je pak mačku koju je vodio svuda, pa čak i na druženja s uzvišenim biskupima i kardinalima.

Uzimajući sve navedeno u obzir zanima nas vaše mišljenje: Da li životinje nakon smrti odlaze u raj ili...?

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ursus Pater 02.01.2024.

    Za one koji ne znaju, ili su propustili pročitati, pokojni papa, Ivan Pavao drugi je javno izjavio da životinje imaju dušu, i to isto i potvrdio u jednoj od svojih objava. Životinja nikad neće ni drugoj životinji a niti čovjeku napraviti ono što je čovjek čovjeku u stanju napraviti.

  • RazaRebronja 30.09.2013.

    Naravno!!Bog je svaku zivotinju poslao na zemlju.Da dusebriznici zupljanima vise pricaju o ljubavi prema zivotinjama,a manje o politici,mrznji mozda bi im i nesto doslo u glavu!!??ovako ubijaju,truju i na sve nacine zlostavljaju...

  • Timmy2 30.09.2013.

    Kratko ću reći,ja želim otići baš tamo gdje oni odlaze.! P.S: Uobičajeno je reći kako oni nemaju dušu. Životinje imaju dušu veću od čovjeka.!

Komentiraj...
Vidi sve komentare