To je to što me zanima!

Ovi puževi brži su od ostalih i mogu bit smrtonosni za pse

Britanski vrtni puževi prenose parazite koji su otrovni. Ako ih pas zamijeni za igračku i slučajno proguta posljedice mogu bit smrtonosne, upozoravaju stručnjaci
Vidi originalni članak

Puževi nisu toliko spori kako se mislilo, barem ne sve vrste. Dokazali su to znanstvenici sa Sveučilištu u Exteru  koji su postavljanjem LED žaruljica na tijela britanskih vrtnih puževa  pratili .njihovo kretanje tijekom jedne noći. 

Kako piše bbc.co.uk došli su do otkrića da 'brzi puževi' ( eng. fast moving snails)  u sat vremena mogu prijeći približno jedan metar odnosno u jednoj noći prijeći dužinu od prilbližno 25 metara. Kako bi štedjeli energiju kreću se u koloni.

Osim da se ovi puževi brzo kreću znanstvenici su otkrili nešto što je zabrinulo britansku javnost.  Naime, brzi puževi prenose parazite (Angiostrongylus vasorum) koji su otrovni. 

Kao takvi, osim za biljke smatraju se opasnima i za kućne ljubimce. Pogotovo se to odnosi na znatiželjne pse koji ih zamijene za igračke i slučajno progutaju. Posljedice mogu bit  smrtonosne.Potvrdio je to dr. Dave Hodgson koji je vodio istraživanje. 

Stručnjake vodećeg britanskog udruženja za hortikulturu (rhs.org.uk) zabrinjava pak što se broj ovih puževa u posljednjih godinu dana, zbog puno vlage koja pogoduje njihovom razmnožavanju, povećao za 50 posto. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Jere_2 24.08.2013.

    hahaha...u sat vremena 1 metar a tokom noci 25 metara... mozda je fora u tome sto idu jedan za drugim pa se klizu po prethodnikovoj sluzi, surfaju malo pa ujedno i brze "voze"... hahaha

  • hostzg 24.08.2013.

    "u sat vremena mogu prijeći približno jedan metar odnosno u jednoj noći prijeći dužinu od 25 metara" Ha? Neka nova matematika...

  • nikluk20 24.08.2013.

    party puževi! :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare