To je to što me zanima!

Ovo je još jedan dokaz zašto je pas najbolji čovjekov prijatelj

Voditelj istraživanja Nicola Rooney vjeruje da psi, pad razine šećera u krvi mogu nanjušiti putem promjene kemijskog sastava vlasnikovog znoja ili zadaha iz usta
Vidi originalni članak

Pas je najbolji čovjekov prijatelj. U dobru i zlu, zdravlju i bolesti. Bezbroj je priča koje to dokazuju, a ovo je jedna od njih.

Psi općenito pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Neke pasmine mogu predvidjeti epileptični napad ili pak nanjušiti rak. Odnedavno, na popisu bolesti koje psi mogu otkriti te tako vlasnicima poboljšati kvalitetu života jest i šećerna bolest.

Portal express.co.uk piše kako su stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu dokazali da su psi sposobni reagirati na niske razine šećera u krvi svojih vlasnika te ih spasiti od potencijalno smrtonosnog hipoglikemijskog napada.

Dokazali su to na temelju istraživanja u kojem je sudjelovalo 17 posebno dresiranih pasa smještenih kod osoba, starih od pet do 66 godina koje pate od dijabetesa. 

Na sve njih psi su djelovali pozitivno, a također tijekom istraživanja osobe su manje zvale hitnu pomoć, gubili svijest i općenito bili nezavisniji nego prije istraživanja.

 Na napad vlasnike su upozoravali lajanjem, lizanjem i grebanjem šapama, a bili su dresirani da im donesu uređaje za mjerenje šećera.

Voditelj istraživanja Nicola Rooney vjeruje da psi, pad razine šećera u krvi nanjuše putem promjene kemijskog sastava vlasnikovog znoja ili zadaha.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Timmy2 22.08.2013.

    Oni su zaista naši najbolji prijatelji,koliko smo puta čitali kako pomažu djeci koja boluju od epilepsije,pa i ovaj primjer dijabetesa.! Tužno je gledati ih napuštene,izgladnjele i zavezane u nekom drugom dvorištu.! Volim ih.!

  • Fritza 22.08.2013.

    Predlažem da se u ordinacije uvedu psi i pomognu liječnicima pri dijagnosticiranju raznoraznih bolesti... Naime, ima liječnika kojima, i da umireš pred njima, treba nacrtati da si bolestan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare