To je to što me zanima!

Niti oni nisu očekivali ovakav ulov! Pogledajte što su snimili

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pallas mačka jedna je od ugroženih životinjskih vrsta na svijetu. U divljini ih je teško vidjeti. Skupini istraživača uspjelo je uloviti je objektivom kamere! Zvijezda je rođena
Vidi originalni članak

Ubrzo nakon pojavljivanja snimke koju možete vidjeti u galeriji  ove 'slatke i znatiželjne' divlje mačke postale su pravi hit.  Kako i ne bi kad su tako 'neodoljive'. 

Žive samotnim životom

Riječ je o izuzetno teritorijalnim životinjama koje većinu života provode same, osim naravno u vrijeme parenja.  No, sezona ( veljača i ožujak) traje oko 42 sata, puno kraće nego kod drugih mačaka. Ženke rađaju dva do šest mačića.

Većinu dana provode spavajući u pećinama gdje se skrivaju od drugih životinja, dok noću kreću u lov. Hrane se glodavcima, pticama i kukcima.

Palasova mačka (Otocolobus manul ili Felis manul) ime je dobila po njemačkom znanstveniku Peteru Pallasu, koji je ovu vrstu mačaka otkrio na obali Kaspijskog jezera, u 18. stoljeću.

Manje nego što se čini

Iako zbog veličine dlake  mnogima izgleda puno veća ova divlja mačka veličine je domaće mačke, ima dugačak rep, teška je do 4,5 kilograma, a ono što je razlikuje od drugih mačaka njezino je 'spljošteno lice'.

Iucnredlist.org piše kako je postojanje vrste zabilježeno u slijedećim državama:  Rusija, Azerbejdžan, Afganistan, Indija, Iran, Armenija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Mongolija, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare