To je to što me zanima!

Kalkulator pasmina: Pomoću njega pronađite idealnog psa

Jeste li znali da postoji više od 400 pasmina pasa? Većinu njih, bez obzira za koju namjenu ih se tijekom povijesti koristilo danas se drži kao obične kućne ljubimce
Vidi originalni članak

Jeste li znali da na svijetu postoji više od 400 pasmina pasa? Većinu njih, bez obzira za koju namjenu ih se tijekom povijesti koristilo danas se drži kao obične kućne ljubimce.

Kod odabira pasmine psa, treba biti racionalan. Postaviti si neka pitanja i iskreno na njih odgovoriti. Omogućuje vam to kalkulator Odaberi psa. 

Nakon što ispunite 11 pitanja možda ćete dobiti rezultat kakav niste očekivali. Ne pokušavajte namjestiti 100 postotnu podudarnost jer odabir psa nije igra, već odgovoran zadatak.

Prije odabira važno je znati:

Pas je društvena životinja kojoj se treba posvetiti. U obzir uzmite da pas nije igračka koju, kada vam dosadi možete odbaciti. Ovisno o pasmini, ali i vašem odnosu prema njima neki psi mogu živjeti više od 15 godina. 

Važno je gdje će oni živjeti, hoće li većinu vremena provoditi s vama u stanu, da li će čuvati kuću i dvorište ili ćete primjerice zajedno nastupati u različitim sportskim disciplinama.

Psa ne birajte prema izgledu

Zato, psa nikada ne birajte isključivo prema izgledu, već prema karakteru odnosno namjeni za koju vam je pas potreban. 

Karakter psa treba odgovarati životnom stilu vlasnika. Ako puno radite ili ste cijeli dan u školi/na fakultetu logično je ( barem bi trebalo biti) da nećete izabrati psa s kojim se treba svakodnevno baviti.

Pritom ne mislimo na tri kratke šetnje, već na intenzivan trening koji uključuje puno trčanja, ali i ispunjavanja umnih zadataka poput traženja sakrivenih predmeta. 

Pogreške se skupo plaćaju

Pokušate li prevariti kalkulator i općenito odabiru psa pristupite neodgovorno, u završnici prevarit ćete sebe i to skupo platiti. Umjesto najboljeg prijatelja mogli bi dobiti problematičnog ljubimca s koji se nećete znati nositi.  

Napomena: Opasni nisu psi! Za sve češće napade pasa krivi su neodgovorni vlasnici

Idi na 24sata

Komentari 9

  • amk7 02.05.2015.

    Imala pese cijeli život. Trenutno imam setericu i udomljenu mješanku. MJEŠANCI SU ZAAAKON! Otporni, nezahtjevni, bistri, mala je u godinu dana naučila ono kaj sterica nije za tri. O zdravlju da ne govorim. A privržena! To mi je drugi udomljeni pas i nijedan nije bil toliko vjeran kao siroče koje usrećiš ( ak si normalan, naravno).

  • lucida 04.02.2014.

    Mada svog psa nikad ne bih mijenjala i mislim da smo idealan par :), iz puke radoznalosti sam išla raditi ovaj test za idealnu pasminu. Dakle, koju god opciju sam popunila, ali koju god, obzirom da sam stavila 1. da je pas male pasmine, uvijek mi se pojavljivao francuski buldog! Kaj vi to zezate ili niste niti provjerili rezultate. Kak može ista pasmina zadovoljavati, ako stavim da mi treba pas čuvar (mada je samo pitanje bljak) i ako stavim da mi nije bitno?

  • minnieme 02.09.2013.

    ajde ne trabunjajte, lakše je nać idealnog psa nego normalnog muškarca. Svaki pas te voli i sluša bez obzira koje je vrste

Komentiraj...
Vidi sve komentare