To je to što me zanima!

Komandos iz podmorja: Žrtve s njima nemaju nikakve šanse

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Najjače oružje hobotnice jest mogućnost kamuflaže koja joj pomaže u skrivanju od predatora, ali i u lovu na plijen. Upravo to i prikazuje ovaj video snimljen u Australiji
Vidi originalni članak

Video snimljen negdje u Australiji prikazuje 'komandosa iz podmorja'  u lovu na raka koji ne sluteći da će uskoro bit nečija večera ulazi u vodu iz koje 'brzinom munje' iskače hobotnica. 

Rak, kao i većina koja pogleda video osim kamenja i vode vjerojatno nije vidio ništa drugo.  Koštalo ga je to života jer protiv otrovnog ugriza i osam snažnih krakova koliko ih hobotnice imaju nije imao nikakve šanse.

Mogućnost kamuflaže mijenjanjem boje tijela hobotnicama omogućuje da se 'stope' s okolišom. Njihovo je to najjače oružje kako u skrivanju od predatora, tako i u slučajevima kad one vrebaju plijen.

Pritom ne smijemo zaboraviti drugo učinkovito oružje ovih mekušaca, a to je crnilo koje ispuštaju u slučaju da ih predator otkrije. Ponekad dovoljno da promijene trenutni položaj i opet se kamufliraju.

Osim što na napadače djeluje kao faktor iznenađenja crnilo hobotnica je otrovno, kao i njihov ugriz. 

Kako se bi se kamuflirala i sakrila od predatora hobotnice ponekad imitiraju druge životinje, prije svega otrovne morske zmije i morske lavove. 

Pratite zanimljivosti o divljim životinjama

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare