To je to što me zanima!

Svestrana zmija ribarica: Pliva, roni i lovi! Ima ih i u Hrvatskoj!

Iako može narasti do 130 centimetara prosječna dužina tijela ribarice, zmije s uskom 'zašiljenom' glavom je 80-ak centimetara. Boje variraju: od sive preko smeđe do zelene
Vidi originalni članak

Boravite li u prirodi, u blizini rijeka, jezera ili pak ribnjaka, a vidite zmiju postoji velika vjerojatnost kako je riječ o najpoznatijoj hrvatskoj 'vodenoj' zmiji - ribarici.

Kao što joj samo ime kaže živi uz vodu i hrani se uglavnom ribama i vodozemcima. Odličan je plivač, a također može dugo roniti.  

Iako može narasti do 130 centimetara prosječna dužina tijela ribarice, zmije s uskom 'zašiljenom' glavom je oko 80 cm. Boje variraju: od sive preko smeđe do zelene.

Nisu otrovne i ne napadaju ljude. Naprotiv, izbjegavaju ih, a u slučaju da ih čovjek pokuša loviti ponekad se poput bjelouški prave mrtvima.

Info:

Ribarica (Natrix tessellata)

Engleski naziv: Tesselated  Water Snake

Njemački naziv: Würfelnatter

Porodica: guževi (Colubridae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Cijela Hrvatska i neki otoci.

Otrovnost: Neotrovna

Stanište: Blizina tekućica, ribnjaci, jezera itd. Ako ju se pokuša uhvatiti često sikće te se, kao i bjelouška, pravi mrtva. Vrlo dobro pliva i može roniti duže vrijeme.

Prehrana: Hrani se gotovo samo ribom koju jede živu.

Duljina tijela: 65-90 cm

Broj jaja: 5 – 25

Nadmorska visina: Uglavnom niže nadmorske visine do 800 m

Izvori: ZgZoowww.zh.zadweb.biz.hr

Zmije Hrvatske:

Bjelouška

Poskok

Riđovka

Planinski žutokrug

Šilac

Napomena: 

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare