To je to što me zanima!

Maksimalno štedljiva i ugodna za život- Ytong kuća

U vremenima poskupljenja bitno je da da se maksimalno uštedi. Ytong kuća je energetski maksimalno štedljiva, a k tome je i komforna za život
Vidi originalni članak

U ovim vremenima poskupljenja, ali i nedostatka energije, sigurni smo da razmišljate o tome da i Vaša kuća bude energetski što manje ovisna odnosno maksimalno štedljiva, a  da je k tome komforna i ugodna za život.
Upravo zbog tih učestalih poskupljenja svih vrsta energenata, prije nego uopće započnete s gradnjom vlastitog doma, najvažniji će Vam biti odabir građevinskih materijala koji će Vašu kuću učiniti štedljivom za dugi niz godina. Tek nakon takvog odabira, doći će na red želje o arhitektonskom obliku, uređenju interijera i okoliša kuća.

U nazad  godinu dana primjetan je trend povećanog interesa privatnih investitora za pasivnim i niskoenergetskim kućama. Važnijim od svrstavanja i postizanja pojedinih kategorija ili razreda gradnje, podizanje je opće svijesti investitora da kuću treba prvenstveno dobro izolirati i po mogućnosti eliminirati sve toplinske mostove, što je preduvjet za bilo kakvu učinkovitost. A to znači kvalitetan projekt, izvedba, nadzor i na kraju testiranje tj. provjera da li je zgrada kvalitetno i izvedena.

Ytong sustav gradnje odnosno Ytong blokovi imaju izvrsna termoizolacijska i akumulacijska svojstva stoga su idealni za gradnju bilo pasivnih, niskoenergetskih ili samo dobro izoliranih, energetski štedljivih kuća.

Ključan je odabir odgovarajućeg materijala

Gradnja niskoenergetskih i pasivnih obiteljskih kuća, odnosno kuća s niskom potrošnjom energije, danas je zapravo imperativ, a razlog je posve jasan - takve kuće štede umjesto Vas. Troškovi energenata za grijanje/hlađenje, ali i ostalih potrošača u kućama tih kategorija mogu biti prepolovljeni.

Takvom gradnjom se zbog kratkog roka isplativosti postižu velike uštede energije, s obzirom da 70% sveukupne potrošnje energije potrošene u stanu otpada na zagrijavanje prostora. Pri gradnji takvih kuća vodi se računa o orijentaciji građevine, koja treba biti okrenuta prema jugu, s velikim otvorima na toj strani, jer ugradnjom visokokvalitetne stolarije s troslojnim staklom punjenim plemenitim plinom i low-e premazom aktivno se iskorištava sunčevo zračenje i zimi, dok je sunce nisko. Ljeti se uz pomoć zasjenjenja sprečava pregrijavanje odnosno postiže ugodna temperatura od oko 24 stupnja Celzija, bez klimatizacije i ohlađivanja. Tome, osim kvalitetnog ostakljenja doprinosi cijeli vanjski plašt kuće, budući da su Ytong blokovi po svojoj strukturi vrhunski ne samo konstrukcijski nego i izolacijski elementi, a dodatnim slojem Multipor termoizolacijskim pločama postiže se velika nepropusnost - Ytong kuće u odnosu na klasičnu gradnju štede i do 80% energije.

Pasivne Ytong kuće

Pasivna kuća je energetski štedljiva kuća s potrošnjom energije za grijanje do samo 15 kWh/m² životne površine na godinu jer ne treba dodatni sustav grijanja (kamin, peći, centralno grijanje itd.). To je novi način gradnje koji zahtijeva dosljedno poštivanje kriterija i standarda pasivne gradnje, pravi izbor gradnje, pravi izbor materijala te ugradnju inovativnih tehničkih uređaja za grijanje i prozračivanje.

Niskoenergetske Ytong kuće

Niskoenergetska kuća je kuća s potrošnjom energije od 15 do 50 kWh/m² životne površine na godinu. Ytong  niskoenergetske kuće godišnje potroše samo od 15 do 25 kWh/m² životne površine što ih svrstava u vrlo dobre niskoenergetske kuće.

Idi na 24sata