Masline,
temelj mediteranske prehrane, bogat su izvor jednostruko nezasićenih
masti, posebice oleinske kiseline, dok zbog svojih blagodati maslinovo ulje nosi naziv tekuće zlato. Pozitivna svojstva maslina i maslinovog ulja očituju se kroz
zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja krvnih žila,
zaštitu želuca i jetara, poticanje rasta tijekom djetinjstva i još mnogo toga.
Portal Gastro.hr donosi vam specijal 'Gozba s maslinom' u kojem ćete pronaći sve o ovoj dragocjenoj namirnici
U kombinacijama maslinovog ulja i hrane zaista nema ograničenja te su današnji kuhari svjesni da svako maslinovo ulje, baš kao i vino ima svoj vlastiti identitet. Zbog svojih se karakteristika maslinovo ulje odlično slaže s kiselim okusima poput octa, limuna ili rajčice - ono takvim oštrim okusima čini protutežu,. Više o sljubljivanju maslinovih ulja i jela saznajte ovdje.
Masline mogu zadovoljiti svako nepce bilo da
preferirate slatke, slatke, gorke ili ljute okuse. Pritom nam razlika
u boji masline neće otkriti sortu masline, već stupanj
fermentacije, ali će nam dati naslutiti okus. Pročitajte prijedloge za slaganje masline s jelima kao i kako ih odabrati i servirati.
Saznajte sve o maslinovom ulju, isprobajte nove okuse i inspirirajte se receptima vrhunskih kuhara ovdje.