To je to što me zanima!

Maslina: vrijedna namirnica za vaš potpuni gastro užitak

Zahvaljujući čak 50 tisuća maslinara, Hrvatska se apsolutno može nazivati zemljom maslinovog ulja. Sve o ovoj dragocjenoj namirnici pronađite na portalu Gastro.hr
Vidi originalni članak

Masline, temelj mediteranske prehrane, bogat su izvor jednostruko nezasićenih masti, posebice oleinske kiseline, dok zbog svojih blagodati maslinovo ulje nosi naziv tekuće zlato. Pozitivna svojstva maslina i maslinovog ulja očituju se kroz zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja krvnih žila, zaštitu želuca i jetara, poticanje rasta tijekom djetinjstva i još mnogo toga.

Portal Gastro.hr donosi vam specijal 'Gozba s maslinom' u kojem ćete pronaći sve o ovoj dragocjenoj namirnici

U kombinacijama maslinovog ulja i hrane zaista nema ograničenja te su današnji kuhari svjesni da svako maslinovo ulje, baš kao i vino ima svoj vlastiti identitet. Zbog svojih se karakteristika maslinovo ulje odlično slaže s kiselim okusima poput octa, limuna ili rajčice - ono takvim oštrim okusima čini protutežu,. Više o sljubljivanju maslinovih ulja i jela saznajte ovdje.

Masline mogu zadovoljiti svako nepce bilo da preferirate slatke, slatke, gorke ili ljute okuse. Pritom nam razlika u boji masline neće otkriti sortu masline, već stupanj fermentacije, ali će nam dati naslutiti okus. Pročitajte prijedloge za slaganje masline s jelima kao i kako ih odabrati i servirati.

Saznajte sve o maslinovom ulju, isprobajte nove okuse i inspirirajte se receptima vrhunskih kuhara ovdje.

Idi na 24sata