To je to što me zanima!

Napokon u savršenom domu: Ytong kuća obitelji Drviš

Obitelj Drviš napokon je pronašla svoj savršen dom. Kako su sami istakli, birali su Ytong jer je za gradnju kuće u obzir dolazilo samo najbolje.
Vidi originalni članak

Težiti savršenstvu, pogotovo kada je riječ o građevinarstvu, može djelovati kao 'nemoguća misija', ali obitelji Drviš iz Imotskog ona je bila nit vodilja koja ih je dovela do gradnje svoje treće, ujedno i posljednje kuće, doma koji je pod svaku cijenu morao biti idealan u svakom svom pogledu. Za njih je tako 'treća uistinu i bila sreća' jer su svoj dom napravili, kako sami kažu, od samo najkvalitetnijeg materijala.

Umirovljeni bračni par Vladimir i Jadranka pri izboru materijala za svoj posljednji dom vodili su se sloganom: "U obzir dolazi samo najbolje što se u tom trenutku nudi.'" Tom mišlju Vladimir je krenuo na sajam građevinarstva u Zagrebu prilikom čega mu je najviše za oko zapeo upravo Ytong štand. Naime, Vladimir je bio ugodno iznenađen svim odlikama tada njemu još nepoznatog materijala, kao i činjenicom da je njime moguće izgraditi kuću u svega pet dana. Nakon međusobnog savjetovanja, supružnici su odlučili dublje istražiti sve karakteristike Ytonga koristeći se internetom, a sve dodatno prikupljene informacije samo su  još jače učvrstile njihovu odluku da kuću u potpunosti izgrade materijalom koji ih je već tada posve osvojio.

"Pregledavajući Internet došao sam do svih bitnih informacija o Ytongu i odmah se odlučio o materijalu s kojim želim graditi. Naime, kako smo živjeli u Makarskoj gdje je klima puno toplija, željeli smo nešto što će održavati optimalnu temperaturu unutar kuće, i to bez pretjeranih troškova grijanja/hlađenja. Da nismo pogriješili pri izboru pokazalo se već početkom same gradnje 2008. godine, koja se ujedno odvijala tijekom ljetnih mjeseci. Tada je već bilo vidljivo kako je riječ o izvrsnom toplinskom izolatoru. Naime, iako je vani bilo visokih 34 stupnja, temperatura u kući nije nikada prelazila 20 stupnjeva", ispričao je Vladimir te je kroz smijeh dodao kako su se čak sami majstori od vrućina skrivali u kuću. Upravo ugodna mikroklima koja se nazirala već u samim počecima gradnje, na test je stavljena devet mjeseci kasnije kada je kuća bila useljiva. Kako su ljetni i zimski mjeseci u Imotskom kraju poprilično nemilosrdni, supružnicima Drviš je bilo iznimno bitno ostvariti održavanje željene temperature uz minimalnu potrošnju. Njihova namjera ostvarena je gradnjom unutarnjih i vanjskih Ytong zidova, kao i Ytong stropom. Izbor materijala dokazao se kao pun pogodak u ljetnim mjesecima još prilikom izgradnje, a useljenjem u svoj novi dom testirani su i zimski uvjeti.

"Nakon useljenja uslijedila je zima sa velikim brojem padalina, i tada smo imali i svoj prvi test. Proučavala sam prozore i ima li na njima magle, odnosno tražila sam uslijed toliko oborina bilo kakav znak postojanja vlage u kući, ali prozori se nisu nimalo zamaglili", rekla je Jadranka te naglasila da iako cijela kuća ima klimu, u vrućim ljetnim mjesecima radi samo ona  smještena u hodniku koja uspjeva ohladiti cijeli prostor od čak 160 metara kvadratnih.

Od navedene kvadrature stambeni prostor kuće sačinjavaju dnevni boravak, kuhinja, radna soba, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, garaža i terase, a kuću upotpunjava i prekrasno uređen okoliš. Ono što supružnici Drviš smatraju ključem uspjeha izgradnje doma kojim se najviše ponose je upravo izbor pravog materijala.

"U samom početku razmišljanja o građevinskom materijalu vodili smo se mišlju kako prvenstveno želimo kvalitetu, i tu se je moja supruga najbolje izrazila kazavši: ‘Stavljaj samo ono što vrijedi!’. Kvalitetu su prepoznali i naši majstori, koji su bili izvrsni i imali samo riječi hvale za Ytong. Razlog tome je taj što je Ytong izvrstan  materijal za obradu, njime  se lakše  gradi, treba manje građe, a alati za obradu olakšavaju cjelokupni posao", otkrio je Vladimir te dodao kako su majstori već prethodno imali iskustva gradnje s Ytongom te čak, dapače, bili oduševljeni ponovno raditi sa tako nezahtjevnim materijalom. Da ne žale niti u jednom trenutku što su gradnju svog doma povjerili Ytongu najbolje je sročila sama Jadranka. "Zadovoljna sam  i ponosna zbog poslovne odluke o vrsti materijala. Znate, graditi kuću nije lako, a kako sam imala već nekog iskustva u gradnji i prošla cijeli proces, nisam  mogla dopustiti da „kiksamo“ u nekim odlukama. Ovo je ipak naša zadnja kuća koja je morala biti savršena ", rekla je Jadranka.

Idi na 24sata