To je to što me zanima!

Dalmatinac osmislio deliciju koja je sve zaludjela

Bivši ribar iz Kaštel Kambelovca slučajno je osmislio deliciju koja je zaludjela nepca svakog tko ju je kušao, a iako ju je u početku radio samo za svoje najbliže, ovu hranu danas šalje prestižnim restoranima u cijeloj Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Slatko, kiselo i ljuto - tako bi gospodin Živko Dražin opisao svoju specifičnu deliciju koju je osmislio sasvim slučajno. Pepefiš ili "Pepe", kako ju Dražin voli zvati od milja, kombinacija je mariniranih inćuna i crvenih papričica koja nikog dosad nije ostavila ravnodušnim. Kako kaže, njegov proizvod zadovoljava i one najzahtjevnije upravo zbog lijepog izgleda i iznimnog okusa. No, nije Pepe prvo što je ovaj gospodarstvenik osmislio. Tradicija njegovih proizvoda seže nekoliko generacija unazad, a Dražin je i vlasnik tvrtke Riba Dražin, koja sve specijalitete radi na tradicionalan način - onako kako ga je godinama učila obitelj. Donosimo vam priču o inovativnom hrvatskom proizvodu koji je zaludio svakog tko ga je probao.

Do "Pepe" sasvim slučajno

Kako kaže Dražin, ideja o ovom specijalitetu došla je sasvim slučajno i neočekivano; u pogonu je imao inćune, a na poklon je dobio paprike.

- Ideja je došla sasvim slučajno. Prijatelj mi je poklonio paprike, a u tom sam trenutku u pogonu imao inćune. Spojili smo ih i na kraju je ispao proizvod kojim su moji prijatelji bili oduševljeni. Dogodilo se to da su se svi počeli raspitivati o tim paprikama i željeli su ih probati - objašnjava Dražin.

Kada smo ga upitali je li očekivao toliko oduševljenje zbog jedne papričice, bilo nam je jasno kako iza "Pepe" priče stoji priča o ljubavi prema poslu i tradiciji.

- Iskreno, nisam očekivao da će se ljudima toliko svidjeti i da će nastati takvo oduševljenje. Možda je to zato što sve što radim, radim za svoju dušu i bitno mi je da su moji najbliži zadovoljni. Tako da su me pozitivni komentari ljudi baš iznenadili - govori Dražin.

Papričice vole svi

Ovaj specijalitet može se poslužiti uz domaći kruh, sir i vino, gdje će njegov okus doći potpuno do izražaja i priuštiti pravi gastronomski užitak.

- Surađujemo s mnogim restoranima iz cijele Hrvatske, poput restorana Roko, Ružmarin, Didov san, dva-tri restorana u Dubrovniku, Istri i još mnogim drugima - nadodaje Dražin i govori kako se, iako je Pepefiš najpoznatiji, u njihovoj ponudi može pronaći još raznih specijaliteta.

- Osim Pepefiša, u našem se asortimanu mogu pronaći raznoliki proizvodi poput fileta slanih inćuna, marinirane ušate, maslina s bademom, motara, salate od hobotnice, smokve s bademima, kapara i još mnogih drugih- kaže Dražin.

O kvaliteti njegovih proizvoda govore razna priznanja i diplome, a Pepefiš je zaštićen proizvod u Hrvatskoj i na međunarodnom tržištu.

Dražin i "Pepe" izvan Lijepe naše

Iako je sada zadovoljan u kojem smjeru ide njegovo poslovanje, nije uvijek bilo tako.

- Moram priznati da je na početku naše poduzetničke priče bilo teško. Svaki je početak težak, ali lakše je ako radite ono što volite i ono u čemu uživate. Treba pregrmiti teške situacije kako bi vas kasnije dočekale one dobre - ističe Dražin.

Tvrtka Riba Dražin danas broji 4 zaposlenika, koji rade u glavnom pogonu smještenom u Kaštel Kambelovcu. Iduće što žele postići jest da se za njih čuje i izvan granica Lijepe naše.

- Svakako bih se u budućnosti volio orijentirati na izvoz. Obilazim razne konferencije i sajmove, pa se nadam da ćemo u dogledno vrijeme svoje proizvode ponuditi izvan granica.

Dobru ideju vrijedi patentirati, a priča vlasnika Živka Dražina zasigurno je inspirativna i može svakome poslužiti kao primjer kako se strpljenje, rad i disciplina uvijek isplate. Vjerujemo kako će svijet u bližoj budućnosti čuti za "Pepe" i uživati u hrvatskom proizvodu koji je pokazatelj kako domaće poduzetništvo itekako ima potencijala.

U svrhu poticanja istraživanja, razvoja i inovacija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je niz natječaja na koje se hrvatski poduzetnici mogu prijaviti. Ako smatrate da i vi imate ideju koja će biti početak vaše poduzetničke priče, novčani poticaj potražite ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ITALO DISCO_90 23.10.2019.

    obozavam masline sa bademima!

  • narf 23.10.2019.

    Lijepa Naša, ne Lijepa naša!

  • iKnowLife 23.10.2019.

    Ma dobro je to, more se popit uz to 100%

Komentiraj...
Vidi sve komentare