To je to što me zanima!

Kuharica za cijelu obitelj: Evo gdje pronaći fine recepte za pačja prsa, souffle i browniese

Bez obzira na to je li riječ o djevojčicama ili dječacima, postoje aktivnosti 'rezervirane' za tate, a baš te uspomene s očevima imaju posebno mjesto u našem srcu. Što je to što tate čini nezamjenjivima, doznajte u nastavku
Vidi originalni članak

Odlazak na trening, priprema roštilja, montiranje novih guma za bicikl ili izrada kućice za psa, kuhanje, čišćenje snijega, sanjkanje i ronjenje, pecanje i kartanje, gaming i pranje auta... ovo su samo neke od aktivnosti i igara koje djeca preferiraju raditi s očevima. S tatama je uglavnom sve opuštenije, manje je zabrana i discipline te više igre i zabave, a da model "Kako ćemo? Lako ćemo." funkcionira dobro i u praksi, doznajemo od dva sugovornika, očeva školaraca, koji su nam opisali kako to izgleda kad se druže tata i kćeri, odnosno sinovi.

Zaista poseban odnos

Naš prvi sugovornik, Marijan, ima dvije kćeri ili, kako on to kaže, predivne male žene, Milu (11) i Matiju (8), bez kojih danas ne može zamisliti nijedan dan. Da je odnos tate i kćeri stvarno poseban i drugačiji od bilo kojeg drugog, svjedoči to koliko se većina očeva smekša kad se nađe u toj ulozi. Potvrđuje to i Marijan, koji svakog tjedna sa svojim kćerima planira jedan dan, koji se zove "dan za da" ili "dan bez mame". Dan je to kad je njihova riječ njegova zapovijed i kad njih troje skuha sve što curama padne na pamet.

Elvir ima sinove blizance od devet godina, kojima se trudi još od njihova rođenja omogućiti što lakše, ljepše i uspješnije odrastanje.

- Njihova sreća meni je najvažnija na svijetu, a naši zajednički trenuci neprocjenjivi. Nema tog mjesta na svijetu na koje bih radije išao sam nego s njima, želim im pokazati sve, naučiti ih, zabavljati se s njima i prolaziti kroz sve njihove dobre i loše trenutke. U njima vidim sebe i uživam u vraćanju na njihove postavke u svakom trenutku - kaže Elvir.

Na pitanje kakvi očevi žele biti, Marijan ističe iskrenost, pažljivost i ljubav, a Elvir izdvaja jedan, naizgled toliko sitan, detalj iz svakodnevnog života, ali toliko značajan za roditelja. 

- Oni trenuci kada dođem kući, a dva patuljka puna sreće i ljubavi trče prema meni kako bi me zagrlili i poljubili uz povike 'Tata, tata'. E, takav otac želim biti zauvijek - kaže.

'Nikad nisam prestao biti dijete'

Na očeve se godinama gledalo samo kao na one koji hrane i priskrbljuju sve za obitelj te se njihova uloga u odnosu s djecom često podcjenjivala i stavljala u drugi plan. Međutim, to se s vremenom promijenilo te danas očevi i majke podjednako sudjeluju u odgoju.

Ovdje je zanimljivo istaknuti da, prema nekim stručnjacima, najveći doprinos razvoju djeteta od strane očeva dolazi kroz igru. Takva je igra često nepredvidljiva i stimulirajuća te se uglavnom temelji na interakciji: oni bacaju djecu u vis, vrte ih i škakljaju, ispituju njihove granice izdržljivosti, nasmijavaju ih i provode vrijeme s njima u raznim sportskim aktivnostima. Elvir i Marijan tako svoje odnose s djecom najviše grade kroz igre, putovanja, shopping i kuhanje.

- S obzirom na to da nikad nisam prestao biti dijete, mislim da moja djeca stvarno uživaju u našem odnosu. I dalje igram igre, pratim trendove novih generacija, uživam u infantilnim zabavama i humoru. Sad to radim s njima, a oni jako vole što sam ravnopravno uključen u sve njihove aktivnosti. Bilo da je riječ o igranju Fortnitea ili Minecrafta, o učenju sviranja klavira ili o izletima i putovanjima, njihova sreća i moja je sreća - kaže Elvir. 

S druge strane, Marijan sa svoje dvije djevojčice prolazi kroz neke malo drugačije, ali jednako uzbudljive aktivnosti

- Obožavamo odlazak u shopping, i to onaj bez 'žene, majke...', jer je to tad potpuno drugačija priča. Prvo sjedamo na sladoled i kavicu te raspravljajmo 'rute' po kojima moramo proći. Primjerice, odjel sa slatkišima nikako ne smijemo promašiti, a odjel s ribom izbjegavamo jer je za to 'zadužena mama', a i nama pomalo 'smrducka'. Nakon kupnje kućnih potrepština nastavljamo birajući neke modne dodatke, i to u pravilu uključuje neko sjajilo za usta ili špangice za kosu. Bez toga se ne vraćamo doma! - kaže.

- Ipak, mislim da je curama najdraže kada dođe vrijeme za osmišljavanje obiteljskih ljetnih i zimskih praznika. Tad objesimo svoju tradicionalnu TO DO LISTU na neko vidljivo mjesto u kući te je dopunjujemo kad god se sjetimo nečeg novog. Ponosno mogu reći da je ovogodišnja ljetna lista od 20 točaka potpuno i uspješno obavljena - opisuje Marijan.

Kuhanje s očevima je najzabavnije

Što se tiče kuhanja, oba naša sugovornika svjedoče da je njihovoj djeci ova aktivnost najzabavnija upravo s ocem. To je zato što su tate, prema Elvirovu mišljenju, često opušteniji i skloniji improvizacijama, što djeci uglavnom više odgovara nego kad postoje neka pravila. Rezultati mogu biti fantastični, a čak se i greške pretvaraju u novu zabavu i smijeh.

- Kad kuhaju sa mnom, nema recepta, ima glazbe, nema pravila, ima puno sastojaka, nema previše pripreme, ima puno smijeha, nema prefinih okusa, ali tu je telefon da na kraju dana, ako zatreba, naručimo dostavu hrane - s osmijehom nam objašnjava Marijan. 

Kad treba odabrati omiljeni recept, blizancima je najdraži izbor klasični topli sendvič, a cure vole bogatu domaću platu.

- Topli sendviči su nam hit u zadnje vrijeme. Svatko od nas ima svoju dobitnu kombinaciju, a djeca su se pronašla u maslacu, dvije vrste sira i omiljenoj salami: jedan voli zimsku a drugi kulen. Još se nisu odvažili staviti kisele krastavce u sendviče, iako ih jedu kao prilog - govori Elvir. 

- Naš najdraži izbor su domaća slanina iz naše Slavonije, vrući slanci koje cure same pripremaju, svježi sir, svježi krastavci i rajčica. Sve to narežemo i poslažemo na pladanj, nakon čega počinje gozba. Nama dosta! - nadovezuje se Marijan. 

Personalizirane priče - najbolji dar

Upravo ovakve divne trenutke provedene s vlastitom djecom, koje su s nama podijelili Marijan i Elvir, treba ovjekovječiti i zapamtiti. A što je bolje od personalizirane priče u kojoj ste glavni likovi vi, roditelji, i vaša djeca?

Za to trenutno imate savršenu priliku jer Lidl ima akciju u kojoj možete osvojiti knjigu s personaliziranim pričama, u kojoj će uživati cijela obitelj, i mama, i tata, i djeca! Riječ je o jedinstvenoj i prvoj personaliziranoj dječjoj kuharici u Hrvatskoj, koju je Lidl osmislio u suradnji s Tvornicom snova, kroz projekt Skuhaj priče svoje

Od 24. listopada do 31. prosinca 2022., ili do isteka zaliha, za svakih potrošenih 150 kn (19,91 €) po računu možete osvojiti jedan bod, a za šest sakupljenih bodova na blagajni Lidla dobit ćete poklon bon za besplatnu personaliziranu pričo-kuharicu. Lidlova pričo-kuharica uistinu je jedinstvena, ilustrirana je divnim crtežima, a cijela priča, od naslovnice do kraja, sadrži ime i lik vašega klinca ili klinceze. Knjiga dolazi u dvije varijante - mamina i tatina kuharica - te obiluje korisnim i jednostavnim receptima koje ćete s guštom pripremati sa svojim najmlađima.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ana49 11.12.2022.

    Svaka čast očevima koji se trude i kojima je obitelj na prvom mjestu!

  • galapagos984 03.12.2022.

    sve je to lijepo,.. ali ono sto uvidam da jos uvijek postoji velika vecina tata koja se ne bavi djecom. Moj muz radi,ja radim i dobar je tata,ali nazalost fali mu puno samoinicijativnosti glede malog i zabave s njim.nije da ne zeli sudjelovat,uvijek naprave sve sto mali zeli...ali vrlo cesto mu moram ja reci sto mogu raditi i sl..sto me uzasno nervira jel mi onda dode na isto i da se sama bavim djetetom ako cu ja bit taj pokretac. jako puno takvih muskaraca vidam i pitam se jesno mi glupe zene sto smo se udale za takve ili su oni lijeni i glupi da zabave klince!!

  • eho' 27.11.2022.

    To je zbilja istina. Na tatice se godinama gledalo, kao na one koji hrane i priskrbljuju sve za obitelj, jer žene su bile manje zaposlene, pa se analogno tome nisu ni mogli toliko posvetiti djeci, koliko sada mogu. Jedino što smatram, kako se njihova uloga u odnosu s djecom, prije svega, nije toliko ad hoc podcjenjivala i stavljala u drugi plan, koliko je više bio razlog što nije bilo drugoga izbora. A zašto? Pa to je u biti samo jedna od karika, u lančanim konsekvencama nemogućnosti žena, da imaju iste uvjete kao muškarci..Pri tom ciljam na par osnovnih baza za jednako školovanje, kriterium za zapošljavanje, te organizirana pomoć u povratku na posao nakon porodiljnoga i zadržavanje radnog mjesta, pa i sreću, biti sa partnerom koji je spreman podijeliti obaveze. To vuče jedno drugo i tada su očevi više s djecom i mogu konačno biti ono što i sami, ubjeđena sam jako žele, tj posvetiti se i uživati odgajajući ih. Tate su jako važne za odrastanje i to u istom omjeru kao i mame. Imala sam sreću, jer jedan od takvih je bio moj tata. Nezamjenjivi su. 😃🥰❤️

Komentiraj...
Vidi sve komentare