To je to što me zanima!

Kuhinja iz snova: Inspirirajte se i uredite kuhinju u skladu s ključnim stilskim trendovima

Uređenje kuhinje može predstavljati velik izazov jer spojiti funkcionalnost, praktičnost i estetiku nije uvijek lako. Zato donosimo nekoliko dominantnih stilova koji će vam olakšati kreativni proces
Vidi originalni članak

Kuhinja je ishodišna točka svakoga kućanstva i zato njezino uređenje može biti pravi izazov. Svi želimo kuhinju koja lijepo izgleda, izvrsno je inkorporirana u ostatak interijera te, iznad svega, funkcionalna kad je riječ o obavljanju njezine primarne zadaće – pripremi hrane.

Želimo kuhinju u kojoj će kuhanje, bez obzira na to pripremamo li brzi obrok za sebe ili raskošnu večeru za obitelj i prijatelje, biti čisto zadovoljstvo. Istodobno, želimo da kuhinja nosi pečat naše osobnosti i da je to prostor u kojem se osjećamo ugodno, svoj na svome, baš kao doma. Kako biste lakše svoju kuhinju iz snova pretvorili u stvarnost, donosimo vodeće stilske smjernice koje vam u tome mogu pomoći.

Rustikalni dizajn

Glavne odrednice ovog pristupa u uređenju interijera, pa tako i kuhinje, jesu toplina, udobnost i određena doza retro estetike, koja u nama budi određenu nostalgiju za tradicionalnim načinom života na selu. Odlučimo li se za ovaj stil uređenja kuhinje, biramo prirodne materijale, kao što su drvo i kamen, pa rustikalni ugođaj postižemo drvenim elementima, policama, drvenim stolom i radnim površinama, zatim dekorativnim elementima načinjenima od kamena ili cigle te zanimljivim nepravilnim teksturama.

Kod rustikalnog pristupa u uređenju kuhinje i blagovaonice u središtu je masivni stol stvoren za obiteljska okupljanja, kakav je, primjerice, Brooklyn Nature, pravokutni stol izrađen od vrlo kvalitetnog, obojenog i lakiranog sheesham drva u boji oraha.

Kod rustikalnog stila uređenja završni dojam stvaraju dekorativni detalji koji će zaokružiti ovu stilsku priču. Rustikalni štih pojačat ćete detaljima kao što drvene ili glinene posude za začine, pletene košare za voće i tome slično. S druge strane, uređaji koji su nam neophodni u kuhinji svojim se dizajnom ne slažu uvijek baš najbolje s rustikalnim i vintage stilom.

Uređaje kao što su blenderi ili sokovnici ne možemo uvijek sakriti. Zato se trebamo potruditi i pronaći one koji ne samo da izgledom neće narušavati stilsku viziju nego će je upotpuniti. Dobar primjer za to je kuhalo za vodu koje će se formom, bojom i dizajnom stopiti s ostatkom kuhinje, a uvijek vam biti pri ruci kad želite popiti okrepljujuću šalicu čaja. 

Skandinavski minimalizam

Manje je više. To je glavna odlika skandinavskog stila uređenja interijera. Slično kao kod rustikalnog, skandinavski stil uređenja interijera daje prednost prirodnim materijalima, poput drva i kamena. Međutim, za razliku od rustikalnog, u ovom slučaju prednost imaju čistoća linija, jednostavnost i funkcionalnost, bez previše detalja koji zagušuju prostor. Dojam prostranosti postiže se svijetlim kuhinjskim elementima, bijelim ili svijetlosivim, koji će vizualno povećati prostor, a pametan izbor rasvjetnih tijela dodatno će pojačati takav učinak, čak i kad je riječ o maloj kuhinji.

Prednosti velikog stola za blagovaonice vjerojatno ne treba posebno isticati. Za ljubitelje industrijskog dizajna pronašli smo model Leonardo s okvirom od kromiranog aluminija. Složen kao konzola, može funkcionirati kao dekorativni element ili radni stol za one koji rade od kuće, a kad organizirate ručak ili večeru za više ljudi, jednostavno ga produžite na željenu veličinu. Konzola/stol dolazi s pet nastavaka, od kojih svaki proširuje stol za 45 centimetara, pa ga možete proširivati ovisno o potrebi.

Kod skandinavskog stila uređenja minimalizam i dobra organizacija prostora su ključ, pa težimo tome da se elementi slažu u uravnoteženu i dobro izbalansiranu cjelinu. Dobar primjer postizanja takvog efekta je elegantni hladnjak za vino Dunavox, koji se ugrađuje ispod pulta i idealan je za svaku modernu kuhinju. Upravo takvi elementi u kuhinji pridonose dojmu organiziranog prostora u kojem je svaka stvar na svojemu mjestu.

Industrijska funkcionalnost

Industrijski stil uređenja interijera i dalje je vrlo popularan zbog specifične moderne, urbane estetike. Njegovi su glavni elementi cigla, metal i tamno drvo, zagasite boje i zanimljiva rasvjeta. Osim toga, iako se sve više koristi u svim stilovima uređenja, u industrijskom pristupu kuhinjski otok gotovo je nezaobilazan, prvenstveno zbog praktičnosti i multifunkcionalnosti. 

Uz takav kuhinjski element odlično će se slagati elegantni barski stolci, Predlažemo moderni barski stolac Cheerio, koji je udoban, lako se održava, a vizualno će se odlično uklopiti u urbani, industrijski stil uređenja. Industrijski stil određuju i dekorativni elementi te rasvjetna tijela, ali i kuhinjski uređaji. Jedan od uređaja koji savršeno utjelovljuju sve ključne smjernice industrijskog dizajna je aparat za kavu Adler, namijenjen ljubiteljima mirisa i okusa dobre kave, pripremljene u samo nekoliko minuta. Četvrtastog je oblika, jednostavan za korištenje i dolazi u kombinaciji čeličnosive i bakrene boje.  

Više informacija i ostalu ponudu možete pogledati na shopaj.hr. 

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!
Idi na 24sata

Komentari 2

  • kokonut 26.02.2023.

    A to na slikama su vama male kuhinje? Pa to su ogromni prostori u robnim kućama.Niste vi onda ni vidjeli pravu malu kuhinju.

  • mrTrobec 19.10.2022.

    Da baš, izgleda kao sala za seciranje mrtvaca na patologiji

Komentiraj...
Vidi sve komentare