To je to što me zanima!

Naučite pripremati domaće pljeskavice i otkrijte zašto je naan bolji izbor od lepinje

Zadnjih godinu dana mnogi od nas odlučili su uzeti kuhaču u ruke i poraditi na svojim kulinarskim vještinama. Jedni su tako savladali osnove za pripremu jednostavnih jela, a drugi su postali chefovi za svojim kuhinjskim pultom
Vidi originalni članak

Prema istraživanju koje prenosi Independent, svaka peta osoba tijekom lockdowna proširila je svoj repertoar recepata, a dvije petine ispitanika uživale su u kuhanju mnogo više nego prije. No budući da nam se bliže sve topliji dani, donosimo vam dva recepta za grill kojima ćete pokazati kako niste chef samo u svojoj kuhinji nego i za roštiljem!

Tajna savršene pljeskavice

Sezona roštilja već je uvelike otvorena, a kako bolje u nju ući nego s receptom za savršene domaće pljeskavice?! Svaki dobar domaćin mora diplomirati pripremu ovog omiljenog specijaliteta s roštilja. Naravno, svatko može kupiti gotove pljeskavice i baciti ih na žar, no ako želite sočnost, mekoću i pravi okus, najbolje je da sami pripremite smjesu. Zato smo za vas pripremili recept s jednostavnim sastojcima za ukusne pljeskavice koje će vaše nepce još dugo pamtiti.

Potrebni sastojci:

  • junetina ili miks junetine i svinjetine
  • ulje
  • začini: sol, papar, mljevena crvena paprika
  • crveni luk
  • češnjak 
  • sitno narezana slanina (po želji)
  • sitno narezan tvrdi sir (po želji)

Priprema: Ako nemate stroj za mljevenje mesa, samljeveno meso kupite u provjerenoj mesnici, ali uz naznaku da se dvaput samelje. A ako meljete sami, nakon prvog mljevenja posolite meso i pustite ga da odstoji od 7 do 8 sati u hladnjaku (meso treba biti pothlađeno). Nakon toga sameljite ga ponovno i pustite da odstoji tijekom noći (11 sati) na temperaturi od oko 5 Celzijevih stupnjeva. Ako je smjesa suha, dodajte joj masnoće.

Zatim u smjesu dodajte papar, mljevenu crvenu papriku i češnjak, a ako želite okus podignuti na novu razinu, ubacite i komadiće slanine i/ili tvrdog sira. Dobro promiješajte smjesu rukama kako bi postala kompaktna te pustite da odleži najmanje sat vremena u hladnjaku. Potom na lagano nauljenoj podlozi oblikujte pljeskavice debljine od oko 1,4 cm. Pecite ih na dobro zagrijanom i podmazanom roštilju ili grill tavi te na kraju poslužite uz kuglicu kajmaka.

Umjesto klasične lepinje probajte naan!

Iako je lepinja tradicionalan prilog uz meso s roštilja, ove godine, poput pravog chefa, probajte malo eksperimentirati. Premda će neki za naan reći da je riječ o indijskoj lepinji, okusom se ipak razlikuje od klasične lepinje. A mi vam donosimo recept za sočnu i aromatičnu verziju naana, s premazom od češnjaka i maslaca.

Potrebni sastojci za 7 komada:

  • 2 žličice suhoga kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice mlake vode
  • 370 grama glatkog brašna
  • 40 grama jogurta
  • 160 ml mlake vode
  • 4 žlice maslinova ulja
  • žličica i pol soli

Za premaz:

  • maslac
  • usitnjeni češnjak
  • usitnjeni peršin
  • sol 

Priprema: U zdjelici pomiješajte kvasac, šećer i 2 žlice mlake vode, pokrijte krpom ili plastičnom folijom te pustite da odstoji kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, jogurt, sol, maslinovo ulje i 160 ml tople vode. Nakon što se kvasac aktivirao, dodajte ga u smjesu i zatim izmiksajte mikserom s nastavcima za tijesto ili ručno. Finalna smjesa trebala bi biti elastična, ali ne i ljepljiva. Stavite je u nauljenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da stoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi (dok se smjesa ne udvostruči). Za to vrijeme pripremite smjesu od češnjaka, otopljenog maslaca, peršina i soli.

Kad se tijesto udvostručilo, odvajajte komadiće tijesta i ručno oblikujte u kuglice veličine dlana. Od ove smjese dobit ćete otprilike 7 komada. Nakon što ste kuglice oblikovali, pustite ih da odstoje 15 minuta. Zatim pouljite ravni tanjur i razvaljajte svaku lopticu od sredine prema krajevima (potrebno je nauljiti i gornju stranu tijesta). Zatim u tavu stavite ulje i, tek kad ste sigurni da se dobro zagrijalo, dodajte prvi naan. Nakon što se mjehurići počnu stvarati na gornjoj strani, preokrenite i pustite da se i druga strana zapeče. Kad je sve gotovo, premažite svaki komad maslacem i češnjakom i uživajte!

Budite chef svoje kuhinje i osvojite nagradu!

U sklopu Chill&Grilla 2021. MEGGLE i 24sata organiziraju nagradni natječaj u kojem najkreativniji čitatelji osvajaju poklon paket MEGGLE proizvoda. Sve što trebate učiniti je poslati sliku svog specijaliteta s roštilja koji uključuje MEGGLE proizvode i opisati ga u rimi, a svoju prijavu možete poslati u obrascu:

Dobitnici MEGGLE nagradnog natječaja su:

  • Filip Veverec
  • Emma Klarić
  • Ana Halgaš

Čestitamo!

Za više odličnih recepata posjetite Gourmeggle, mjesto druženja i inspiracije za već ostvarene, ali i chefove u nastajanju!

Idi na 24sata

Komentari 11

  • vedranbocic 21.05.2021.

    Po čemu je naan zdraviji? Po masnocama?

  • malacrnkaaaa192 19.05.2021.

    3 dana pripreme za cevape ili pljeskavice. Joj ajde ne ******. To da je bolje 2 puta samljeti, to je, tako i ja, ne bude žilavo. Ali ostalo po ukusu. I može se odma pripremiti.

  • cicinakitu 19.05.2021.

    1,4cm? Ne 1,3 ni 1,5,nego 1,4cm!

Komentiraj...
Vidi sve komentare