To je to što me zanima!

Nepredvidiva bolest koja se često otkrije tek u uznapredovalom stadiju

Multipla skleroza relativno je nevidljiva i nepredvidiva bolest, zbog čega se nerijetko otkrije tek u uznapredovalom stadiju. Karakteriziraju je simptomi poput poremećaja kretanja, oslabljenog osjeta, smanjenja vidne oštrine i poremećene ravnoteže
Vidi originalni članak

Bolest s tisuću lica, kako često nazivaju ovu kroničnu autoimunu bolest središnjeg živčanog sustava, češće pogađa žensku populaciju, a njen pravi uzrok do danas nije poznat. Smatra se da nastaje kombinacijom čimbenika okoline i genetske sklonosti za multipla sklerozu.

Javlja se kao posljedica oštećenja mijelinske ovojnice koja obavija živčana vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija. Karakteriziraju je simptomi poput poremećaja kretanja, oslabljenog osjeta, smanjenja vidne oštrine, poremećene ravnoteže i dr. Javlja se u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine.

Na nedavno obilježenom Nacionalnom danu MS-a istaknuta je važnost osnivanja prvog hrvatskog MS centra, koji bi oboljelima od multiple skleroze na jednome mjestu omogućio multidisciplinaran pristup, odnosno sve terapijske i dijagnostičke postupke.

Treba istaknuti i da bolest može izazvati ireverzibilne neurološke probleme, pa je to dodatni razlog zbog kojeg je važno naučiti što prije prepoznati je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • milicioner 02.10.2020.

    pročitavši naslov pomislio sam da je opet neki pamflet o koroni. Ali (srećom) nije, nego o multiploj sklerozi, koja je doista opaka bolest. Treba naglasiti da je jedan od najvećih svjetskih autoriteta za ovu bolest naš stručnjak, dr. Robert Živadinov, Riječanin koji živi i radi u Buffalu (SAD), a kojeg imam čast poznavati još iz djetinjstva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare